800 британци симулирали отравяне на Балеарските острови

0000356882-article2Испанската полиция съобщи, че е открила около 800 случая, при които британски туристи са подали на Балеарските острови оплаквания за фалшиви хранителни отравяния, за да получат обезщетения от хотелите, предаде Франс прес.

Полицията съобщи в комюнике, че е открила и 77 адвокатски кабинета, създали практика за депозиране на лъжливи оплаквания, нанесли значителни икономически щети на туристическия сектор на Балеарските острови и на Испания.

От януари миналата година на Балеарските острови имаше съществено увеличение на броя на жалбите за хранителни отравяния срещу хотели, предлагащи пакети “ол инклузив”. Броят им е нараснал със 700 на сто, уточнява полицията. Според силите на реда щетите са на стойност 4,5 милиона евро и феноменът засяга и Канарските острови, както и районът на град Бенидорм, много популярен сред испанците.

Според хотелите специализирани адвокати бродят край тях, като предлагат услугите си безплатно, надявайки се да получат комисионна, ако клиентите им получат обезщетение, пише БТА.

Според испански специалисти по туризма, повишеният брой на жалбите е свързан с “вратичка” в британския закон за защита на потребителите, който не изисква клиентите да представят медицинско удостоверение. В някои случаи е било достатъчно да представят фактура за покупка на медикаменти, за да получат обезщетение.

Проблемът е достигнал такива измерения, че британският външен министър Борис Джонсън се е пошегувал със стомасите на британците, заявявайки, че те са станали сред най-чувствителните в Европа.

През 2016 г. 17,8 милиона британски туристи са посетили Испания, която от години е сред предпочитаните от тях дестинации, припомня АФП.

По публикацията работи: Петя Славова

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>