3D принтирането помогна на хирурзи да спасят 5-годишно дете в Испания

surgeryУпражнение на хирургична процедура по 3D принтиран тумор помогна на хирурзи успешно да премахнат истинския тумор от едно 5-годишно момче  в Испания. Диагнозата на момчето е била невробластом.

Невробластомът е тумор характерен за децата и бебетата, който често се появява в коремната област. Поради разположението на този тип туморни образувания, операция за отстраняването им изисква изключително много умения, за да не се разреже артерия и да се постави в опасност живота на пациента. След два неуспешни опита за отстраняване на тумора на 5-годишното момче, хирурзите се обезсърчиха, защото изглежда този тумор е неоперативен.

Лекарският екип е използват 3D принтер за да отпечатат артериите и органите, за да могат да упражнят премахването на тумора без да засегнат вътрешностите на момчето. Също така са създали копие на вътрешностите без тумора, за да видят как трябва да изглеждат, веднъж след като ракът е бил отстранен.

Провели упражнението седмица и половина преди насрочената операция и хирурзите са успели успешно да премахнат тумора от тялото на 5-годишното момче. Очакват пациента да се възстанови без допълнителни операции. Толкова са били впечатлени от начина, по който е минала процедурата, че са използвали 3D принтирани модела за двама други пациенти. /Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>