Испания – Възможност за регистрирация на договор за наем

contratoalquilerВъзможност за регистрирация на договор за наем

Уважаеми читатели, както на много от нас вече ни е ясно последните няколко години бяха доста сложни както за трудовия пазар, така за пазара на недвижимите имоти. Много хора закупиха жилище, и голям процент от тях в последница го загубиха по познатите ни вече причини и виждайки се в тази ситуация не остана друг избор освен търсенето на жилище под наем.

Голяма част от жилищата които вече са наети също не са доизплатени, над тях също виси тежестта на ипотечния кредит. Именно тази е основната причина за днешната статия, целяща да информира хората, намиращи се в такова положение, за да знаят как да постъпят в  последствие ако се окаже че в един момент мястото на което живеят  стане собственост на някоя банка, или на друг човек, които по своему ако не са информирани за вашето пребиваване там, ще имат пълното право да ни задължат да напуснем.

Възможно ли е да регистрираме нашия договор за наем?

Твърдо ДА, и дори е препоръчително в случаите като описания по-горе.

Какви предимства има тази регистрация?

Регистъра на собствеността е публичен, което ще рече че всеки човек заинтересован от дадения имот в който и да е момент ще бъде информиран че мястото е обитаемо. Представете си че сте наели жилище и без Ваше знанние и предупреждение собственика решава да го продаде, Вие не фигурирате записани никъде което означава че купувача няма как да знае за Вашето съществуване (въпреки че този въпрос е малко подлежим на дискусия тъй като преди покупката всеки ще иска да види жилището, но всяко правило си има своето изключение), та да се върнем на въпроса, ако купувача няма информация че Вие сте там в момента в който той се превърне в собственик ще може да изиска да напуснете във всеки един момент.

Друг плюс на тази регистрация е че в момента в който собственика реши да продаде имота и разбира се Ви информира, ще имате предимството да го закупите преди когото и да било. В случай че се получи така и Вие не сте регистрирали договора можете да използвате това предимство само и единствено ако докажете че купувача действа недобросъвестно, задача която не е от най-лесните.

Трябва да имаме предвид, че тази възможност е благоприятна за нас ако договора е за срок надвишаващ една година, тъй като при по-кратък срок собственика може да изчака да минат месеците и да поиска да освободим жилището или за него или за роднина и в такъв случай само ще сме харчили пари напразно.

И както всяко нещо, тази възможност освен своите плюсове също има и своите минуси. Главния е че ако наемете жилище над което вече има запор дори е по-добре да не се регистрирате тъй като в момента на запора не сте били там и финансовата институция на която евентуално ще принадлежи не е информирана за вас.

Ако след задълбочен анализ на ситуацията решим да се регистрираме и по този начин осигурим какво трябва да направим?

  • Трябва да занесем договора при нотариус с който да издаде нотариален акт заверявайки че обстоятелствата са реално тези

  • Следващата стъпка е малко неприятна но без нея не може и тя да е да платим данъка, т.е. impuesto sobre las Transmisiones Patrimoniales Onerosas (TPO), сумата на този данък варира според автономната област в която се намираме

  • И последната стъпка е да занесем документа в регистъра на собствеността (Registro de la Propiedad).

  • 294069_10150358869404771_2133947225_n-225x300Статията подготви: Адвокат Елена Савова, Аликанте

  • Контакти на тел. 722 20 53 44 и eл. поща: eivanova-savova@icali.es
  • Адрес: Plaza de la Generalitat, 2, 2º A, Villajoyosa (Alicante)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>