ПРЕДИМСТВАТА НА ПРАСКОВАТА

Моя снимка 56

ДИЕТОЛОГ ЕКОЛОГ – ЕКОТЕРАПЕВТ

ТЕОДОСИЯ СТАНЕВА

Предимствата на прасковата

Прасковата е приятелка на храносмилателната система и стимулира стомашните функции. Нейните киселини действат в допълнение към тези, генерирани от стомашно-чревния тракт, което прави този плод отлично слабително и тоник.

За малките деца е един от първите плодове, които препоръчвам за разширяване на диетата на бебето. Но при определени случаи може да предизвика запек, и разбира се, се подхожда индивидуално!

При бременност обикновено се използва за предотвратяване на гадене, типичнo за това състояние.

Дневната консумация на този плод помага за предотвратяване на заболявания като рак, хипертония, инсулт и някои инфекции.

За предотвратяване или лечение на екзема или други кожни заболявания е разумна употребата на прасковата. Използвайте я!

Листата, цветовете и плодовете на прасковата имат големи качества като диуретик, така че е препоръчително да се правят пречиствания с праскова за изчистване на кръвта и бъбреците и за лечение при камъни.

Това лечение ще бъде разумно да се прави за 3 дни на всеки 2 седмици ( но с индивидуален подход от специалист ).

Прасковата много често може да се намери в кремове и други козметични продукти, тъй като има неоспорими качества за кожата като тоник.

В случаите на много напрежение и нервност или тревожност, препоръчвам Запарка от листата на това растение, тъй като има леки седативни свойства.

!!! Рецептата, написана по-долу помага и при запек.

Рецепта:

Запарват се 20 грама от листата на растението в 500 мл вряща вода в продължение на 5 минути.

Прецежда се.

Приема се на три пъти през деня: преди първа закуска, обяд и вечеря.

Хранителна стойност в 100 г :

Енергия – 39 ккал; Вода – 88,87 г; Протеини – 0,91 г; Липиди ( мазнини ) – 0.25 г; Въглехидрати – 9,54 г; Фибри – 1.5 г; Общо захари – 8,39 г; Калций – 6 мг; Желязо – 25 мг; Магнезий – 9 мг; Фосфор – 20 мг; Калий – 190 мг; Натрий – 0 мг; Цинк – 17 мг; Витамин С – 6.6 мг; Tиамин – 0.024 мг; Рибофлавин 0.031 мг; Ниацин – 0.806 мг; Витамин B 6 – 0.025 мг; Витамин А – 326 IU; Витамин E – 0.73 мг; Витамин K – 2.6 мг; Наситени мастни киселини – 0.019 г; Мононенаситени мастни – 0.067 г; Полиненаситена мастна – 0.086 г; Холестерол – 0 мг;

!!! Прасковата като всички сочни плодове, леко стимулира секрецията на стомашен сок, следователно може да се консумира минимиум 30 минути преди основно зърнено ястие като ориз ( пълнозърнест ), просо, овес, царевица и др.

В случаи на киселинност, язва е желателно да се направи Пречистване на организма с праскова за лечение на тези нарушения на стомаха.

Прасковата е отлично средство за защита черния дроб. Със своите фини сокове и киселини стимулира храносмилането и черния дроб.

Препоръчвам я при заболявания на черния дроб, при лошо храносмилане, цистит, камъни в жлъчката и черния дроб, рак и др.

Със своите диуретични свойства, прасковата е и за възпалени бъбреци. Винаги да се използва разумно и резултатите са доста задоволителни!

Прасковата е помощник за остри и инфекциозни заболявания, за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, анемия. Използваме я и за лечение на коремни спазми и ревматични болки.

Прасковата като храна е повече от препоръчителна за възстановяване след боледуване или напреднал стадий на умора, за лечение на депресивни състояния чрез богатия си състав от естествени захари и въглехидрати, с високото си съдържание на фосфор. Има възможности за защита на нервните клетки.

Съдържанието на витамините А, В1 и В2 гарантира благоприятния ѝ ефект върху нервната система за баланс, постигане на синтез на хемоглобина и запазване на магнезий в организма и по този начин укрепване на естествения имунитет.

Прасковите трябва да се ядат сутрин за закуска за регулиране на функцията на червата и черния дроб, като по този начин се поддържа кръвното алкализиране. Препоръчвам и за хора с камъни в пикочните пътища, както и за тези, които искат да се увеличи функционалността на пикочния им мехур.

С любов,

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>