Хиляди испанци протестираха срещу управлението на Рахой

1342745427742С един задържан и 12 ранени при сблъсъци с полицията завършиха рано тази сутрин протестите в Мадрид пред централата на управляващата партия, предаде “Ел Паис”. Повод за общественото недоволство беше корупционният скандал, в който е замесена Народната партия.

Над 2000 души на всякаква възраст, събрани от различни платформи около движението 15-М (“15-ти май”), изразиха недоволството си от политическата криза и задушаващата икономическа ситуация.

Настанилите се в първите редици пред огражденията, поставени от полицията, хвърляха десетки рула тоалетна хартия и скандираха “Крадци”, “По-малко полиция, повече образование”, “Това не е правителство, това е мафия”.

Протестът протичаше без инциденти докато в последните часове полицията разпръсна многобройна група демонстранти, които бяха блокирали движението на площад “Сибелес”.

Около 300 души блокираха улица “Гран Виа” и предизвикаха дълги опашки от превозни средства преди да се насочат към “Сибелес”, където спряха движението. Пред кметството имаше още няколко инцидента между демонстранти и шофьори.

Студентът по международни отношения Давид Ернандес (22) беше в първите редици на протестиращите и настояваше за реформа в политическата система и в изборния закон.

Хората носеха плакати с послания като “Оставка и избори”, “Крадец”, “Народната партия оставка” и един на английски език, който гласеше “Политическата корупция беляза Испания”.

Настанилите се в първите редици пред огражденията, поставени от полицията, хвърляха десетки рула тоалетна хартия.

Дясноцентристкият в. “Ел Мундо” миналата седмица заяви, че е предал на съда ръкописен документ, който според него показва плащания от незаконен фонд, управляван от лидерите на Народната партия, включително и от Рахой.

На първа страница вестникът публикува цветни фотокопия от счетоводните документи, за които се смята, че са съставени от бившия ковчежник на партията Луис Барсенас.

Управляващата партия и правителството многократно отрекоха партийни членове да са получавали незаконно финансиране.

Около скандала обаче се създаде много шум още когато през януари вестник “Ел Паис” публикува извадки от същите документи.

Разкритията разгневиха испанците, които са принудени да преглътнат продължаващата рецесия, високата безработица и икономиите.

По-рано през седмицата Рахой заяви, че няма да подаде оставка въпреки призивите на опозицията за оттеглянето му.

Той подчерта, че че скандалът няма да провали програмата му за политическа реформа, насочена към справяне с дълбоката рецесия и огромната дупка в бюджета. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>