НАП събира глоби за хиляди евро, наложени на българи в ЕС

multa--644x362Националната агенция за приходите (НАП) се опитва да събере стотици глоби, наложени на български граждани в страни от Европейския съюз. Това показа проверка на “Сега” в деловодните системи на окръжните съдилища, натоварени да работят по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Най-много са санкциите за нарушаване на правилата за движение по пътищата, но има и за други административни нарушения.

Вейсел М. от Търговище например трябва да плати 2835 евро. Сумата е сбор от глобата му и разходите по наказателното му дело за шофиране пиян и без книжка в Кобленц, Германия. Вейсел карал камиона си през нощта, когато бил спрян за проверка. Пробата му показала, че има 2.04 промила алкохол в кръвта. Заради това небрежно шофиране в пияно състояние веднага му била взета шофьорската книжка и му е забранено да шофира в Германия. Още на следващия ден, при това пак пиян, той потеглил с камиона си. Други шофьори забелязали, че криволичи и сигнализирали в полицията. Вейсел бил хванат на паркинг във Вининген. Пробата му показала 1.60 промила.

Мъж от Ямбол е глобен със 70 евро, тъй като бил помощник-автобояджия в Мюнхен, без да има разрешително за работа. Пловдивчанин пък има да плаща 350 евро, след като е осъден в Холандия за съучастие в кражба на 10 туби паста за зъби от магазин. Друг българин трябва да плати 600 румънски леи (малко над 270 лв.) – разноски по делото за кражба, водено срещу него в Галац. От жител на Каварна се търсят 1000 леи – деловодни разноски по воденото срещу него наказателно производство за престъпление по транспорта. Българин, работещ като барман в Лондон, е глобен с 337 британски лири за нарушение на вътрешните правила на железниците.

Солени са глобите и в Словения. В съдебните регистри могат да бъдат открити случаи на българи, на които там са налагани санкции от по 300 евро за нарушаване на Закона за обществените пътища. Има и осъден на 750 евро. По 300 евро са глобени редица българи, шофирали без винетка.

Много често се признават и глоби от Холандия. Така например мъж от Самоков, засечен да шофира извън населено място със 114 км/ч, с което превишил разрешената скорост с 14 км, трябва да плати 65 евро. За превишаване на позволената скорост на магистрала с 21 км друг българин е санкциониран със 166 евро, а трети – със 185 евро.

Съдът в Бургас е признал решение за конфискация на 90% от имуществото на собственика на фирма, осъден в Дания на 10 години затвор за мащабна престъпна дейност, свързана с хашиш. Наредена е и конфискация на 90 на сто от парите по сметката на дружеството. Мъжът е осъден за това, че през 2002 и 2003 г. е разпространил не по-малко от 2 тона хашиш, както и контрабанден внос на 1.75 тона хашиш през 2007-2008 г. Конфискувани са му 10 апартамента в курортното селище Св. Влас.

Законът за признаване и изпълнение на конфискациите и финансовите санкции е в сила от февруари 2010 г. По силата му събраните тук глоби остават в българския бюджет. Когато става дума за конфискация, ако тя е под 10 хил. евро, остава в България. Ако надвишава този праг – 50% от сумата се изпраща на държавата, издала решението за отнемане. Съдилищата могат да откажат да признаят решенията за изпълнение.

Посредник между българските съдилища и органите от страните от ЕС, които налагат глобите, е Министерството на правосъдието. Преди празниците “Сега” потърси от него обобщени данни за производствата, минали през ведомството от влизането в сила на закона. Но справката още не е готова.

ОТМЯНА

Преди ден Европейският съд в Люксембург отмени директива, влязла в сила през ноември 2013 г., която позволява проследяването и налагането на наказания на шофьори от ЕС, които извършат нарушения на пътните правила в страна от съюза, която не е родината им. Магистратите обаче дадоха още една година срок на действие на акта, докато се подготви нов. /SEGABG.COM/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>