Мариано Рахой върна мандата за съставяне на правителство в Испания

rajoy-cruza-las-lineas-enemigas-y-vuelve-la-sexta-siete-anos-despuesМариано Рахой се е отказал да състави ново правителство на Испания и е върнал мандата, връчен му от краля на страната Фелипе VI, съобщава АП.

Съобщението идва малко след като Рахой се срещна с испанския монарх снощи и след напрегната седмица на преговори с останалите партии.

През следващата седмица ще започне нов кръг от преговори за съставяне на правителство в Испания, като вероятно кралят ще търси нов кандидат за премиерския пост. Най-вероятно е това  да е лидерът на Социалистическата партия Педро Санчес.

По-рано социалистите и крайната левица, която се обяви срещу мерките на строги икономии, “Подемос” обявиха, че ще търсят сделка за сформиране на коалиция. Дори и да се споразумеят обаче, те ще имат нужда от допълнителна подкрепа, защото също нямат мнозинство.

Партията на Рахой спечели 123 места в парламента на страната на изборите през декемврии не успя да си осигури мнозинство. Социалистите излязоха на второ място, като си осигуриха 90 места.

Смята се, че социалистическата партия има по-големи шансове да получи подкрепата на другите партии в испанския парламент и да сформира коалиция.

По статията работи: Миглена Иванова / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>