Мадрид: Най-добрата кандидатура загуби

zx450y250_2136492Испания изрази огромно разочарование, след като за трети пореден път Мадрид се провали в опита да спечели домакинството на летни олимпийски игри.

В страната се надяваха организирането на най-големия спортен форум през 2020 г. да подпомогне икономиката и вярваха, че имат достатъчно силна кандидатура, но в крайна сметка Токио спечели гласуването в Буенос Айрес.

Мадрид дори отпадна в първия кръг, след като загуби балотажа с Турция с 45:49. След гласуването испанската делегация обяви, че най-силната кандидатура е останала на последно място, защото решението е било взето по “други критерии”.

“Нашата страна ще продължи напред, защото винаги е показвала капацитет да преодолява трудностите. Единственото, което можем да направим сега, е да продължим напред, защото Испания е световна спортна сила и продължава да триумфира в големите спортове”, заяви премиерът Мариано Рахой.

“Мисля, че Мадрид беше градът, който е напълно готов да посрещне олимпийските игри. Бяха положени огромни усилия, но за съжаление в живота е така – понякога печелиш, а друг път губиш”, каза още Рахой, който е под сериозен натиск заради високата безработица в страната.

Принц Фелипе изрази разочарование от крайния резултат, но и задоволство от отличната работа на Мадрид. “Благодарен съм за великолепната работа, която Мадрид свърши. Кралят и кралицата също споделяха нашите надежди и тъгата от финалните резултати.”

Според него поредната загуба на Мадрид в борбата за домакинство не е провал, защото ще остане едно голямо наследство. “Една значителна част от спортната инфраструктура в Мадрид вече е построена.”

“Нашите усилия през последните 12 години няма да бъдат напразни, защото хората в Мадрид ще продължават да се възползват и да се наслаждават на олимпийското. Така че ние загубихме надпреварата за олимпиадата, но бъдещето на спорта в Испания ще продължи в положителна посока”, добави той.

Много от членовете на испанската делегация напуснаха сградата в Буенос Айрес със сълзи в очите в сивия дъждовен следобед.

“Вярваме, че резултатът няма никаква връзка с начина, по който презентацията беше направена. Такова решение се основава на други критерии”, заяви испанският министър на образованието Хосе Игнасио Верт.

“За всички, които присъстваха на презентациите на трите кандидатури, няма никакво съмнение, че тази на Мадрид беше най-добрата”, добави той.

Състезателят по фехтовка Хосе Луис Пири заяви, че е изключително изненадан от отпадането в първия кръг. “Очаквах да се борим във финалното гласуване с Токио, но очевидно не ни искаха на финала, защото щяхме да бъдем много силен съперник.”

“Това беше доста странно решение. Мадрид заслужаваше да приеме игрите и подобно отпадане още при първото гласуване е доста абсурдно”, добави Пири.

Звездата от НБА Пау Гасол също изрази огромно разочарование. “Има фактори, които не можем да контролираме и за които само МОК знае. Жалко е, защото бяхме уверени и имахме добро предчувствие. Не мисля, че нашата работа беше адекватно оценена.”

Енрике Кересо, президент на футболния клуб “Атлетико” (Мадрид), заяви: “Мисля, че е много несправедливо Мадрид да бъде елиминиран още в първия кръг. Струва ми се, че системата не работи както трябва.”

Тенис звездата Рафаел Надал също изрази своето разочарование. “Тежко е. Всички ние, испанците, сме уморени, защото работихме толкова много за тази кандидатура, а вече толкова пъти не успяхме. Заслужавахме да спечелим.

Сега имаме две възможности – да продължим да опитваме или да си вземем почивка и да пробваме пак след няколко години. Останах изненадан, когато чух, че сме елиминирани още след първото гласуване”, заяви Надал след класирането си за финала на US Open. /Дневник.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>