“Лошата” банка на Испания отчита загуба за четвърта поредна година

sareb-grande“Лошата“ банка на Испания Sareb, която беше създадена, за да обедини и прочисти проблемните активи на финансовия сектор в страната, отчете загуба за четвърта поредна година, предава Ройтерс.

Институцията беше създадена през 2012 г., за да поеме активи на стойност около 50 млрд. евро – основно земя, сгради и заеми от банки, спасени от държавата.

През миналата година „лошата“ банка отчита загуба в размер на 663 млн. евро. В отчета се потвърждава и отрицателният финансов резултат за 2015 г. в размер на 103 млн. евро.

В документа се подчертава, че с настоящите финансови и оперативни разходи в размер на 1,2 млрд. евро “не изглежда разумно” да се очаква Sareb да излезе на печалба в обозримо бъдеще.

Sareb има мандат за продажба на активите, които притежава, за срок от 15 години след създаването й.

Банката все пак успява да увеличи общите си приходи с 1% до 3,9 млрд. евро през 2016 г. на фона на възстановяването на пазара на имоти.

Sareb трябваше да провизира загубите, за да отрази промените в стойността на активите, които притежава, което „изяде“ капиталовите й резерви. През декември обаче правителството на Испания прие закон, с който се допуска „лошата“ банка да увеличи капитала си на 4 млрд. евро.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>