Каталуния планира да проведе нов вот за независимост през септември 2017 г.

0000225884-article3Регионалният парламент на Каталуния гласува късно снощи през септември 2017 г. да се произведе референдум за независимост на автономната област от Испания, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че решението създава нов проблем за испанския премиер Мариано Рахой, съобщава БТА.

Управляващата консервативна Народна партия неведнъж е отказвала да обмисли възможността за произвеждане на референдум за независимост на Каталуния, където живее около една шеста от населението на страната.

Противопоставянето между Рахой и каталунските сепаратисти се изостря в момент на сериозна криза за националната политика. През последните 10 месецабяха проведени два парламентарни вота, но резултатите от тях не позволиха на никоя партия да създаде коалиция, осигуряваща й необходимото за сформиране на правителство мнозинство.

През август централната власт поиска от Конституционния съд да анулира резолюция на каталунския парламент от юли, с която се приемаше пътна карта за обявяване на независимост. Днес съдът заяви, че е възможно да се предявят обвинения срещу председателя на регионалния парламент на Каталуния, защото е разрешил гласуването.

Миналата сряда председателят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че е готов да преговаря за условията на правно обвързващ референдум за независимост на испанската автономна област. Той подчерта обаче, че ще организира допитването с или без съгласието на централна власт. На следващия ден регионалният парламент му гласува вот на доверие, демонстрирайки единство.

Пучдемон се надява по този начин да привлече по-голяма подкрепа за своята сепаратистка програма, чиято цел е приемането на необходимите закони и създаването на държавни структури до септември 2017 г., отбелязва Ройтерс.

Проучване на общественото мнение в Каталуния през юли показа, че 48 на сто от жителите на региона са за отделяне от Испания – по-малко в сравнение с пика на подкрепата за независимостта, достигнат преди няколко години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>