Каталуния изолира испанската полиция в разследването на атентата в Барселона

0000350724-article2Испанските Обединена асоциация на гражданската гвардия и Обединения съюз на полицаите заявиха, че е бил направен опит те да бъдат изолирани от разследването на терористичния акт в столицата на автономната област Каталуния Барселона, пише в. „Ел Паис“.

След атентата в Барселона и по-късно в Камбрилс с разследването се зае каталунската полиция, която отговаря пред регионалните власти. Според двете обединения на полицията и националната гвардия ситуацията в региона е поставила под заплаха обществената сигурност заради политически въпрос.

Според испанските сили за сигурност каталунската полиция не е разполагала със съществена информация, която е била известна на техните испански колеги. Става въпрос за взрива в град Алканар през нощта на 16 срещу 17 август, вследствие на който загина имамът Абделбаки ас Сати, планирал нападението в Барселона.

Каталунските власти първоначално смятаха, че става въпрос за взрив на газова бутилка и не свързаха инцидента с готвен терористичен акт. „Ако първият взрив е бил обстойно разследван, то е могло да се стигне до извода, че се подготвя терористична атака“, посочват от асоциацията на гражданската гвардия, предаде БГНЕС.

На 17 август терорист вряза автомобил в пешеходци на булевард „Ла Рамбла“ в Барселона. По-късно представители на същата терористична клетка като нападателя се опитаха да извършат подобно нападение и в град Камбрилс, но бяха убити от полицията. Жертви на двете атаки станаха общо 15 човека, а 130 бяха ранени.

РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>