ИСПАНИЯ – КАК ДА ПОДАДЕМ СВОЯТА НАКАЗАТЕЛНА ЖАЛБА ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ, КАКТО И ЧРЕЗ ДРУГИ АЛТЕРНАТИВНИ СПОСОБИ

índiceНаскоро с мен се свърза наш редовен читател с интересен въпрос:

Може ли да се подаде наказателна жалба по Интернет?

Оказа се, че може. Живеем в уникално време.

По-долу ще Ви запознаем по-подробно с тази възможност.

Конкретния повод за написването на този материал е честото оплакване, което получавам от много сънародници, че в районното полицейско управление не са пожелали да приемат и регистрират съответната наказателна жалба.

Без да се спираме на причините (те са различни за всеки конкретен случай), в настоящата статия ще Ви запознаем с още няколко алтернативни варианти за действие, които помагат и на самите власти да реагират своевременно на ред нередности.

Излишно е да изтъкваме предимствата на подобно електронно подаване на жалба.

Можем да го направим от домашния си компютър, спестяваме си време и енергия, която да вложим в други наши дейности.

Благодарение на виртуалния си офис, националната полиция на Испания, може да приеме почти всякакъв тип жалби: за претърпени вреди, кражба на документи или вещи, кражба с взлом в жилището или на работното място, и т.н.

Също така, по всяко време може да се проследи статусът и движението на жалбата.

За целта е необходимо да се осъществят следните стъпки:

- Да се посети официалният електронен адрес на полицията: http://www.policia.es

В лявата част на началната страница ще откриете секция с наименование: “comisaria virtual”, а под нея се намира подсекция озаглавена: “denuncias de hechos delictivos”.

- Когато натиснете тази подсекция, ще се отвори нова страница поясняваща три възможни начина за подаването на една жалба (на испански “denuncia”).

Те са изброени по-долу както следва:

А. Подаване на жалба по телефона; Б. Подаване на жалба по Интернет; В. Подаване на жалба в самото полицейско управление.

Следва отново да изберете опция “Б”.

Тогава на екрана се изписва списък от изисквания, необходими, за да се подаде съответната жалба.

По-долу друго съобщение ни излага подробностите относно начина на попълването на съответния електронен формуляр и накрая се пояснява, че веднъж попълнен формулярът, ще бъде на наше разположение, за да го подпишем в срок от 72 часа, в избрания от нас полицейски участък.

Важно е да се знае, че ако жалбата не бъде подписана от молителя в срок от 72 часа от подаването й, то тя губи юридическа валидност.

Посещавайки лично полицейския участък, само трябва да укажете, че вече сте подали жалбата по електронен път, носейки генерирания входящ номер и няма да е необходимо да чакате на опашки, за да я подпишете.

Желателно е да се изчете подробно цялата тази информация преди да се пристъпи към самото попълване на електронния формуляр на жалбата.

След това натиснете бутона за да отидете на страницата и да попълните съответния електронен формуляр.

Входът към нея се намира в най-долната част на страницата с указания под формата на правоъгълник с надпис “continuar”.

- Вече се намираме на страницата съдържаща електронния формуляр на жалбата:

Две допълнителни падащи менюта указват, че следва да изберем вида на жалбата и провинцията, където желаем да подадем жалбата.

Следват още две секции, съдържащи опции за попълване на личните ни данни, опции за подробно описание на фактите по жалбата, както и опции за подробно описание на претърпените вреди.

- Накрая, след извършването на всички горни действия се натиска бутонът за подаването на жалбата.

В последствие, подателят има възможност да следи по електронен път нейното движение, използвайки като код за достъп до данните номера на личната си карта или в случай, че е чужденец, своето N.I.E., както и чрез входящия номер, който се генерира при подаването на жалбата и който Ви съветваме да запаметите и да пазите.

- Накрая, следва да се явите в срок от 72 часа в избрания от Вас полицейски участък, за да подпишете съответната жалба.

Мнозина от Вас биха казали, да, но аз не владея така добре опциите на Интернет и ще се объркам. За подобни потребители, се предлагат още поне два варианта за подаване на съответната жалба:

- Подаване на жалба по телефона:

Да, и това е възможно. Дежурният телефон е 902 102 112, като и това далеч не изчерпва всички варианти.

Жалбите по телефона могат да се подават от жалбоподателите на пет европейски езика: испански, английски, немски, френски и италиански езици.

Накрая, но не на последно място, ако сте традиционалист и горните варианти не Ви устройват, има и още един вариант – да се прескочи полицейската инстанция и жалбата да се подаде направо пред съответния районен съд, като се заведе пред неговите регистри.

Там също можете да действате сам, но е добре да помислите и за малко адвокатска помощ.

Накрая, но не на последно място, ако само желаете да подадете някакъв сигнал, испанската полиция притежaва активни профили в основните и най-посещаеми социални мрежи.

Любопитно е, че самата полиция твърди, че благодарение на действието им са разкрити множество престъпления.

Пробвайте в twitter като начало.

Материалът подготви адв. Дора Пощакова – www.poshtakova.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>