И Каталуния здраво закъса


Гръцките проблеми продължават да глождят Европа, а в същото време и от Испания идват все по-лоши новини. Даже и традиционно силната в икономически план област Каталуния може скоро да приплаче за помощ.

Испания неизбежно трябва да продължи с мерките за икономии – заплатите да продължат да се съкращават, а данъците – да се вдигат. Ситуацията може да се усложни още повече в контекста на финансовите проблеми, които има автономната област Каталуния. Въпреки традиционно силното си икономическо развитие, Каталуния може да се окаже принудена да поиска помощ от правителството в Мадрид, както вече направиха регионите Валенсия и Мурсия.

За Испания “поражението” на Каталуния би било особено тежък психологически удар, защото областта със столица Барселона е сред най-силно развитите региони на страната. На територията на Каталуния има големи предприятия от текстилната и химическата индустрия, фармацевтични и автомобилостроителни заводи. Именно там се произвеждат автомобилите “Сеат”. Каталуния е известна и с отглежданото там грозде – тя е втора след Франция в производството на шампанско. Важен отрасъл за развитието на региона е и туризмът.

Рахой и така си има достатъчно грижи

Въпреки това Каталуния от години има финансови проблеми. В края на 2011-та дълговете й възлизат на 42 милиарда евро, като основна причина за това са частните задължения. Ако поиска помощ от правителството в Мадрид, Каталуния ще го постави в много затруднено положение, тъй като средства за подпомагане на регионите няма.

Министър-председателят Мариано Рахой и без това има да решава сложни задачи. Бюджетният дефицит трябва да се намали с 65 милиарда евро, а до 2014-та трябва да се изпълни поставената цел за дефицит от 2,8 процента. Рахой обяви, че ще реформира администрацията, ще намали помощите за безработните и ще увеличи ДДС от 18 на 21 процента. Дали обаче това ще се окаже достатъчно? Според вестник “Ел Паис” набелязаните реформи няма да напълнят в достатъчна степен празните държавни каси и на Рахой може да му се наложи да предприеме още по-крути мерки.

Надеждата умира последна

Само преди няколко седмици Испания успя да си осигури глътка въздух – по линия на европейския спасителен чадър страната получи при много изгодни условия 100 милиарда евро за саниране на банките. При това без да попада изцяло под контрола на кредиторите, какъвто е случаят с Гърция, Португалия и Ирландия. С отпуснатата на банките помощ се свързва надеждата, че рекапитализираните парични институции в крайна сметка отново ще започнат да предоставят кредити за необходимите инвестиции, покрай което икономиката отново ще се задвижи.

Какво обаче може още да направи Испания, за да запълни финансовите си дупки? До момента всички мерки са приложени ефективно, казва представителят на Германската търговска камара Валтер фон Плетенберг. Същевременно той е убеден, че някои от автономните области ще могат да пестят въпреки финансовите си проблеми. Правителството трябва да подкани автономните към солидарност, да ги подтикне да свият разходите си и евентуално да съкратят част от администрацията. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>