Испански фонд се готви за най-голямото IPO в сектора на имотите в Европа

imagesMerlin Properties внесе проспекта си в испанския борсов регулатор и започна “лов” на инвеститори.

Нов испански фонд за имоти вероятно ще проведе най-голямото в Европа първично публично предлагане (IPO) в сектора на имотите, съобщава FT.

Merlin Properties внесе проспекта си в испанския борсов регулатор и започна “лов” на инвеститори. Компанията иска да набере 1,5 млрд. евро от пазарите, като вече е получила ангажименти за 600 млн. евро.

Ако фондът постигне тази цел, това ще е най-голямото IPO на континентална Европа, след като през юли 2011 г. Bankia набра 3,1 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Dealogic.

Най-голямото първично публично предлагане в сектора на имотите в Европа беше на PIK Group (за 1,4 млрд. евро), отбелязва изданието, като отново се позовава на данни на Dealogic.

Merlin съобщава, че първата сделка ще бъде за портфейл от клонове на банки на стойност 740 млн. евро. Основен наемател е BBVA, вторият най-голям кредитор в Испания по активи.

През последните месеци секторът на имотите в Испания привлече сериозен интерес от големи международни инвеститори, след като пазарите на Великобритания и Ирландия тръгнаха нагоре, а на фона на засилената конкуренция за активи там цените започнаха да растат.

На испанския пазар на имоти навлязоха Джордж Сорос, Джон Поулсън, Бил Гейтс и други известни имена. Испания излезе от рецесията през миналата година и се очаква икономиката на страната да нарасне с около 1% през тази година. Безработицата обаче остава на рекордно високо равнище от над 25%.

Цените на жилищата в Испания продължават да падат. Според данни на МВФ през последната година е отчетено намаление от още 5 на сто.

Merlin беше основан от бившите членове на инвестиционното звено на Deutsche Bank RREEF Дейвид Бръш, Исмаел Клементе и Мигел Олеро. Тримата ще задържат дял на стойност 7,5 млн. евро в компанията.

Фондът планира да инвестира в офиси, търговски площи, градски хотели, индустриални и логистични имоти. Очаква се търговията с акции на компанията да тръгне на 30 юни.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова /Източник: Инвестор.бг/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>