Испания ще позволи на Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион

2000px-Flag_of_Kosovo.svgИспания би се съгласила Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион. Мадрид не отстъпва от позицията си за блокиране на европейската интеграция на Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, предава англоезичната редакция на белградската медия В92.

Позицията на Мадрид, според белградското издание, е, че Косово може да стане част от Съюза единствено като административна единица в състава на Сърбия.

В този смисъл испанците са изпратили до европейските органи не само едно писмено възражение, както се говореше през последните дни, а няколко протестни ноти.

Ежедневникът твърди, че е получил потвърждение на тази информация от Министерството на външните работи на Испания, което също е било категорично, че Мадрид няма да отстъпи от тази си позиция. Вучич: Диалогът за Косово сега ни е нужен повече отвсякога Диалогът за Косово сега е нужен повече отвсякога, смята сръбският президент Александър Вучич.

„Позицията на Испания за непризнаване на едностранно обявената независимост на Косово е основана на защитата на принципите на териториалния интегритет на държавите, съобразяването с международното право и върховенството на закона“, са заявили от отдела за връзки с обществеността на испанското външно ведомство пред белградския ежедневник. “Вечерне новости” пише, че „ситуацията с Каталуния“ е втвърдила отношението на Испания спрямо Косово.

Мадрид не иска да чува за никакви прецеденти, защото това може, заедно с други неща, да бъде използвано от някои от испанските региони. След миналогодишния референдум за независимост на испанската автономна област Европейската комисия излезе с мнение, че ситуацията не може да бъде сравнявана с тази в Косово, тъй като Испания е член на ЕС, а Сърбия – не.

Сръбското правителство тогава подготви протестна нота до Брюксел. Сръбският президент призова сърбите да не напускат Косово Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите в Косово да не напускат земята, на която живеят от векове.

Но властите в Белград накрая решиха да не я изпращат, тъй като, както тогава обясни президента Александър Вучич, Белград е получил директна молба от Мадрид да се въздържи от подобни действия, защото може да усложни допълнително ситуацията, предаде Фокус.

Същевременно Вучич тогава заяви, че Испания винаги се е отнасяла към Сърбия „справедливо“ и че е наясно за „всички тези, които са пресирали премиера Мариано Рахой да се признае Косово“, но че испанският лидер „не би го направил“.

По-рано тази седмица албаноезична медия в Прищина съобщи, че Испания е изпратила протестна нота до Брюксел с цел да блокира всяко споменаване на Косово като отделна държава в предстоящата стратегия за разширяване на ЕС.

РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>