“Златните визи” в Испания стават все по-популярни

madrid-2Схемата за „златните визи“ в Испания, съгласно която се дават постоянни разрешителни за пребиваване срещу инвестиции на стойност минимум 500 хил. евро, набира скорост. През миналата година обемът на инвестициите по схемата е нараснал с почти 63% на годишна база, показват правителствени данни, цитирани от themovechannel.com.

Схемата не беше особено популярна след първоначалния ѝ старт. Данните обаче сочат, че тя генерира все по-голям интерес. Така обемът на инвестициите надвишава 1,71 млрд. евро за 2016 г. спрямо 1 млрд. евро година по-рано.

По-голямата част от инвестициите – 94%, са в имоти. Основни купувачи са граждани на Русия и Китай. Броят на китайските купувачи се увеличава със 75% на годишна база, а на руските – с 46%, показват още данните. Най-популярните дестинации за инвестиции по схемата са Мадрид и Малага, следвани от Аликанте, Валенсия и Барселона.

Въпреки засилващия се интерес от руснаците и китайците британците засега остават водещата група купувачи на имоти в Испания. Те обаче се ориентират все повече към бюджетни сделки заради неизгодния обменен курс на паунда. Сериозен интерес има и от страна на купувачи на ваканционни имоти от Швеция.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>