Захариева поздрави българите в Барселона с предстоящото откриване на консулство

980x551_1558107341Консулството ще облекчи административните услуги за сънародниците ни

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българската общност в Барселона и благодари за нейната гражданска активност по повод предстоящото откриване на щатно консулство в този испански град от 1 август.

„Искам специално да ви благодаря за вашата гражданска активност, за това консулството в Барселона да бъде факт и да заработи активно от 1 август тази година. Без тази гражданска активност ще бъде и по-трудно да запазим духа и близостта с родината тогава, когато живеем в чужбина“, заявява Екатерина Захариева във видео-обръщение до българската общност в Барселона. Външният ни министър подчертава, че откриването на консулството ще направи по-силна връзката на българите с родината им и ще облекчи административните услуги за сънародниците ни, живеещи в този испански град.

Видеобръщението беше излъчено по време на среща с българската общност в Барселона на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. Той е на посещение там в подготовка на откриването на новото консулство.

“Защитата и грижата за българските граждани зад граница е един от основните приоритети на българската външна политика. Поради тази причина правителството ще продължи усилено да работи за подобряване на взаимодействието на българската държава с гражданите, живеещи в чужбина”, заяви пред българите Георг Георгиев. Той посочи, че именно затова е взето и решението за откриване на консулство в Барселона.

По време на срещата Георг Георгиев информира за сроковете за откриване на българското консулство и отговори на въпроси от присъстващите българските граждани.

Консулството в Барселона ще има консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон. По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 г. в страната са регистрирани като постоянно живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Годишно повече от 30 000 български туристи посещават Барселона.

НОВА ТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>