ДАКАР 2016: За първа година, в категорията за камиони, „Рали Дакар” е спечелено от испанци

n_1451261693-1440x864_cТОРАЯРДОНА: ПОБЕДАТА НА ИВЕКО, Е   НАЙ – ДОСТОЙНАТА ЗА „РАЛИ ДАКАР 2016г.”

Каталунският помощник пилот, смята, че, ако е имало друг отбор, който да е достоен за победата в тазгодишния сезон на „Рали Дакар”, то това е отборът на руските камиони – „Камаз”.

Жерард де Рой и навигаторът му Моисес Тораярдона, победиха в тазгодишното издание на Рали Дакар с камион произведен в Испания.

Отборът на „IVECO” начело с пилотът Жерард Де Рой и неговият навигатор Моисес Тораярдона записаха своята първа победа в историята на най – гледаното и зрелищно рали, а именно „Рали Дакар”, в категорията камиони. Моисес беше на борда на „Iveco Powеrstars”, като навигатор, на Жерард Де Рой. Истинска  класика в знаменития списък на Дакариана.

Пътникът, който живее в малка общност от 400 жители. В този сезон, както винаги той даде всичко от себе си, за да се докаже на хонландците, и не се поколеба, да победи руския „Камаз”. Въпреки че голяма част от зрителите бяха скиптично настроени. Моисес обаче успя да опровергае слуховете преди старта.

Специално интервю Моисес даде за читателите на испанския спортен вестник „Marca”.

Marca: Вече приехте ли, че сте шампион в Рали Дакар 2016г. ?

Моисес: Да, но да бъда честен, никога не съм имал тази цел, въпреки че имам много години в камионите. Започнах с Пеп Вила, и след това преминах в екипите на други страни, докато не изникна възможността да бъда с Жерард де Рой.  Този път имахме една машина, направена от „Iveco” и един победител. Така, че би било претенциозно от моя страна, че имах шанс да спечеля. Този който спечели е Джерард.

„ АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ИМАЛ ПОБЕДА БЕЗ „IVECO” И БЕЗ ПИЛОТ КАТО ДЖЕРАРД  ДЕ РОЙ”.

М: Бихте ли искали да спечелите с Пепе Вила?

М: Предполагам. Той ме заведе на „Рали Дакар 2004г.”. Без него никога нямаше да продължа. Аз работя, като  организирам състезания, занимавам се с проектиране на пътища. Докато Пепе Вила, не ми предложи да участвам с него, аз не знаех нищо за Рали Дакар.

  • Marca: Празнувахте ли вече ?

  • М: Да. Пристигнах във вторник много уморен, и отидох направо в леглото. Когато дойдоха хората заедно с кмета и ме заведоха в кметството, за да направя изказване за състезанието. Мястото където живея е малко планинско градче около 400 жители, и всичко беше много емоционално.

MARCA: Това е година на промяна, с победите на “IVECO”- камиони, и “PEGUEOT”- коли. Кое беше по –  трудното, което загубихте в колите и  камионите?

  • М: Сигурно и без съмнение с Камаз. В този брой, победата е изцяло на „Iveco” . „MINI е частен отбор, който печели пари в „Рали Дакар”. Компанията “PEGUOT” отделя значителни средства за участие се в ралито. Нейната цел е да изпробва новите технологии с, които да заеме водещо място сред победителите. Но зад „Камаз” стоят парите на руското правителство. В процеса на стартиране, на Дакар те са  дошли, за безмилостна победа.

„ ЗА РУСНАЦИТЕ ПОБЕДАТА В „ДАКАР – КАМИОНИ” Е ВЪПРОС НА УВАЖЕНИЕ, ПАРИТЕ СА НЕОГРАНИЧЕНИ.”

M: Какво прави точно един навигатор ?

М: Основната работата на навигатора е разделена на две части. Първата част е да се следва точно това, което показва картата. Може да се каже, че е като „водач на митинг”, само че много по – спокойно. Това е с автоматична обработка, тъй като пътя е маркиран и не е възможно излизането извън него. Втората част е свързана с  навлизането в дюни, където вие сами трябва да направлявате колата от точка до точка. Тук се използват уменията и подготовката, способността да се движите с GPS и други практически умения.

  • М: Дали в Африка е по – сложно. Защото второто беше от там.

  • М: Е, достатъчно странно е, но не е така. Истината е, че това се превърна в едно много дълго пътуване. Имаше няколко възможни маршрута. Зоната на дивата природа също беше много малка. Тогава навигаторът е длъжен да направи изкуствени маршрути. Има пет нива на интензивност за пилота и помощник – пилота, който трябва да ви напътства и да ви убеди да минете по този път , за да спестите време

СЕГАШНАТА ДАКАР Е МНОГО ПО – СЛОЖНА ОТ „РАЛИ ДАКАР” – АФРИКА.

М: Много се говори за възвръщането на Дакар, за подобряване на турнето?

  • М: Сега изглежда сложно. Преместването на „Рали Дакар” в Южна Америка е златна мина, за Дакар, защото трябва да премине, през същите условия и хора, но с много уговорки и договори. Връщането през Перу и Чили струва на организаторите много пари и време. Без тези територии ще бъдат извлечени всички ползи от състезанието. Мисля че в сегашния си вид, „Рали Дакар” е достигнал зенита на своето развитие, и постепенно започва да намалява, и трябва да се намери друго място където да се провежда.

М: Възможно ли е някой, който е спечелил с мотори, коли да спечели и с камиони ? Това е единственото нещо правено от Петерханзел.

  • М: Ако някой може да направи нещо, това е той. Веднъж Петерханзел се опита, да направи нещо за турнира и изглеждаше много сложно. Но той успя, защото искаше да го направи. И когато трябва нещо да се направи Петерханзел е човекът.

  • М: Притеснява ли те, че говорят лошо за Карлос Сайнц ?

  • М: Не. Лош късмет или просто късмет всичко е от значение. Сайнц е пилот на изпитанията. Всичко или нищо, винаги мисли максимално. В „Рали Дакар” губещия кара за победа и в двете фази от едно издание. Това не е критика. Той е един от най – талантливите пилоти в историята на Дакар. Това е неговия начин на работа.

10685328_371388159685534_8784229541026852357_nПревод и подготовка на интервюто: Йоана Христова

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>