В Испания е забранено масонството

768x432 (2)

Думата масонство е образувана от думата масон и наставката -ство. Масон идва от английската mason (bricklayer) и френската maçon, които означават „зидар“ или „човек, който реди тухли/камъни или изготвя тухли/камъни като изделия“.

На средноанглийски е изписвана като masoun и machun, а в този си вид идва то англо-норманския език, където е machun и masson.

От своя страна, норманите вземат думата от стародолнофранкския корен *mattio, от първогерманския *maitô, от глагола *maitaną със значения „режа, сека, одялвам“.

Сходни са и старовисоконемската meizan, източнофризийската matje и старонорвежката meita.

Всички тези германски думи имат за начало индоевропейския корен *mai-d със значения на „изменям, преправям“.

През 1988 г. Дейвид Стивънсън издава книга, в която доказа с документи, че произходът на масонството не трябва да се търси в Лондон (Англия) в началото на XVIII век, а в няколко града на Шотландия – Ейчисънс Хейвън, Единбург и Хедингтън през 1599 г.[4]

Тогава група местни зидари създават първата ложа с обреди и тайни посвещения, при което се смесва средновековната митология с идеи от Ренесанса, кабалата, алхимията и астрологията.

Годината 1599 вероятно не е избрана случайно, защото скоро след нея започва ново столетие, може би възприемано като начало на есхатологична епоха.

Отличителна особеност, по които се познават първите масони, са слънчевите часовници, поставени на фасадите на къщите им.

В Шотландия, където слънцето е рядък гост, тези часовници нямат практическо, а чисто алегорично приложение.

Окултни символи са изобразени и върху запазените надгробни плочи на масоните. След потушаването на революцията на Кромуел и възстановяването на монархията през 1660 г. крал Чарлз II назначава Уилям Морей за главен надзирател на строежите, или архитект, в Шотландия.

Стивънсън е на мнение, че Морей е новаторът, който създава ритуалите на първите масони и обосновава идеите и вярванията, които те въплъщават.

На монографията на Стивънсън се противопостави професорът от Калифорнийския университет в Лос Анджелис Маргарет Джейкъб.

Тя твърди, че шотландските масони, които Стивънсън има предвид, всъщност са професионални строители с типични за времето си еклектични религиозни интереси, а не посветени членове на таен окултен орден.

Според нея масонството възниква в Англия през XVII век. Повечето учени приемат за официална рождена дата на масонството 24 юни 1717 г., когато в лондонската кръчма „Гъската и скарата“, вследствие на обединяване на четири ложи, е основана Великата ложа на Англия.

Според един документ от 1725 г. ложите, обединени от Великата ложа, вече стават 64, от които 50 работят в очертанията на Лондон.

През 1721 г. е издаден кралски устав, който осъжда някои скандални клубове и дружества.

Великата ложа на Англия, която си дава сметка, че е заподозряна, бърза да убеди властите, че не ги заплашва с нищо.

За да документира всяко свое действие, тя започва да води официални протоколи от заседанието си на 25 ноември 1723 г., когато Велик магистър става крайният привърженик на Хановерската кралска династия граф Далкийт.

Същата година се появява прословутата „Конституция“, написана от Джеймс Андерсън.

Същата се превръща в настолна книга за английските, а впоследствие и за всички масони.

От нея са взети някои от основните правила на конституциите на сега съществуващите свободнозидарски общности по цял свят.

РЕДАКТОР: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>