В Галисия подаряват обезлюдени села

images (2)Местните власти в северозападния испански регион Галисия решиха да дарят безплатно обезлюдени села и махали край португалската граница, за да не стоят празни.

Условието е инвеститорът да запази в автентичния вид пустеещите къщи, обрасли с треви и буренаци, и да ги върне към живота. За целта желаещият трябва да представи подробен проект за развитие и консервация на селцето, което датира от XV век.

Голяма част от собствениците са напуснали завинаги имотите си отдавна или са изгубили документите и затова не могат да претендират за бащинията си.

Досега има получени няколко оферти, но кметът на Кортегада Авелино Луис де Франсиско Мартинес предпочита идеята да се върти около туризма.

Сред желаещите да се сдобият с безплатен имот в Испания са основно британски туристи, но не липсва интерес от страна на норвежци, американци, германци, руснаци и дори мексиканци.

По данни на официалния статистически институт в Испания има около 2900 празни селца. Повече от половината се намират в Галисия. /Новинар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>