Водораслите за здравето

 ДИЕТОЛОГ ЕКОТЕРАПЕВТ

 ТЕОДОСИЯ СТАНЕВА

ЧАСТЕН КАБИНЕТ ПО СВЕТА

* ЗДРАВЕ С ТЕОДОСИЯ *

  Моя снимка 515

Водораслите за здравето

 

Богати на витамини и минерали, тези морски представители могат да играят важна роля за предотвратяване на образуването на някои видове рак!

 

Водораслите са вече доста известни, защото дават огромни ползи за здравето ни. Като част от едно балансирано хранене могат да са в полза за преодоляване на болестите. Те са една от най-полезните храни и когато се консумират превантивно, помагат за подобряване на развитието и растежа на организма, тъй като съдържат почти всички хранителни вещества като въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали, аминокиселини, фибри, хлорофил и др.

Xранителни компоненти на някои видове препоръчителни водорасли

Състава варира в зависимост от различните фактори като дълбочина и излагане на ултравиолетови лъчи.  Включва каротеноиди, лутеин, зеаксантин, флавоноиди, фитостероли, катехини, фенолни киселини, танини, витамини като А, В2, В5, В9,С, К, Е и минерали като калций, фосфор, магнезий, манган, мед, селен, цинк, йод и др.

Водораслите уакаме и нори съдържат фитостероли, които помагат за предотвратяване на абсорбцията на холестерол в организма. Следователно, консумирането на фитостероли би могло да намали нивата на холестерола в кръвта, особено на LDL или т.нар. лош холестерол.

  • Витамините А, В2, С се намират във водораслите дулсе и нори.
  • Витамин B5 е в уакаме.
  • Витамин В9 е във всички водорасли.
  • Витамин К се намира във всички водорасли, освен нори.
  • Мед и желязо се съдържат в дулсе, нори, уакаме и комбу.
  • Манган има в келп, дулсе, нори, уакаме и комбу.
  • Магнезий и калций са част от водораслите комбу и уакаме.
  • Фосфорът е в уакаме.
  • Цинк има в келп, дулсе, нори и комбу.
  • Калций, желязо, магнезий, манган, мед, цинк, калий, бор, кобалт, фосфор, селен, хром, натрий, сяра и др. са във водораслите АФА.

Водораслите съдържат и йод, който е компонент в тироидните хормони ( свързваме ги с щитовидната жлеза ), необходими за регулиране на растежа, развитието и метаболизма.

Те съдържат така полезните фибри, които в зависимост от сорта, могат да са до 8% от препоръчителното дневно количество. Хранене, богато на фибри може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, както за контрол на диабет тип 2 и на апетита. А, намаляването на желанието ни за постоянно поглъщане на  храни, може да бъде по-ефективно за нормализиране на холестерола в кръвта и предпазване или лечение на хипертония.

Кафявите водорасли са особено богати на два вида разтворими влакна: фукани, подобни на въглехидратите вещества и бета-глюкани – природни полизахариди , които имат защитни биологични свойства срещу тумори и модулират имунния отговор. Изразени антикоагуланти, т. е. предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Имат противовъзпалителни и антивирусни свойства.

Хората консумиращи редовно водорасли имат по-ниска честота на рак, в сравнение с хората, които приемат стандартната нездравословна храна.

Трябва също да се има предвид, че недостига на йод и селен, може да играе важна роля в образуването на рак на гърдата. А във водораслите ги има.

Тези морски дарове спомагат за поддържане на добро здраве и предотвратяване на различни заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, висок лош холестерол, високо кръвно налягане, рак и др.

 

СТАТИЯ В СТАТИЯТА:

КОЛКО КАЛЦИЙ ВНАСЯТ В ОРГАНИЗМА НИ ВОДОРАСЛИТЕ?

Имат ли лимит на консумация за седмицата?

Някои, като водораслото уакаме съдържа огромно количество калций: 1400 мг на 100 грама. Разбира се, не всички водорасли са богати на толкова калций, но ВСИЧКИ имат високо съдържание на този минерал.

Подходящата консумация на водорасли за деня е между 20-30 грама от един до четери пъти в седмицата. Добре е да се съблюдава този орентир за консумацията им!

Трябва да имаме предвид  и това, че освен голямото количество на калций, водораслите са богати и на йод, минерал, с който трябва да се внимава, да не се пренасити организма и особено важно е, да обърнат внимание страдащите от хипертиреоидизъм.

Водораслите към богатството си добавят и натрий, който е контрапродуктивен, ако прекаляваме и особено в случай, че сме хипертоници.

Така че, и в даровете от природата си има дози!

А, вие се съветвайте с личния си диетолог, за да сте доволни от ползите им!

Контакт за консултация и лечение:

Skype: zdraveyanaaaaaa

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>