Вежди Рашидов отива в Испания

vejdi-rashidov-otiva-v-ispaniq-284662Министърът на културата Вежди Рашидов заминава на работно посещение в Испания, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на визитата той ще се срещне с министъра на образованието, културата и спорта на Кралство Испания Хосе Игнасио Верт Ортега, с когото ще обсъдят предстоящото подписване на новата Спогодба за културно, просветно и научно сътрудничество между двете страни, както и на Програма за сътрудничество в областта на образованието, младежта и културата за периода 2015 – 2018 г.

Министър Рашидов ще предложи на своя испански колега да обсъдят и възможностите за активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на киното, което да се регламентира от Споразумение за филмови копродукции между България и Испания.

В рамките на посещението си министър Вежди Рашидов ще посети и Толедо, където ще разговаря с директора на Музей „Ел Греко” Хуан Антонио Гарсия Кастро за възможностите за предоставяне на оригинални произведения от колекцията на музея, които да бъдат показани в Националния музеен комплекс в кв. „500” в София. В Палма де Майорка той ще се срещне с председателя на автономното балеарско правителство г-н Хосе Рамон Бауса, с когото ще обсъдят някои конкретни предложения за активизиране на сътрудничеството в областта на културата. Също така са предвидени срещи и с видни колекционери на изобразително изкуство, с които ще се договаря представянето в София на оригинални произведения на Пабло Пикасо и Хуан Миро от техните колекции.

Автор: Десислава Станева

http://www.novini.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>