Бургазлия имал късмет да получи инфаркт в Испания

Image_3292598_407Учителят Нейко Рашовски е на гости на дъщеря си в Испания, когато получава инфаркт. Дъщеря му звъни на 112 и обяснява симптомите. След 15 минути на адреса пристига медицински екип, който за минути изпълва малката стая в жилището с апаратура. „Направиха ми куп изследвания и след като ме стабилизираха, извикаха линейка”, разказва пред Нова телевизия Рашовски.

49-годишният мъж е от Бургас, учител по български език и литература. Точно преди Нова година, докато е при дъщеря си в Мадрид, получава инфаркт. Както и у нас, обаждането за Спешна помощ в Испания е на тел 112. След 15 минути на адрес пристига екип от лекар и двама парамедици.

На място те правят електрокардиограма и всички изследвания на сърдечната дейност. Едва след това специалистите викат линейка, с която бургаският учител е откаран в университетската клиника Алкоркон в Мадрид.

Обяснено му е, че при най-малкото неразположение трябва да използва номера денонощно. Освен това една от медицинските сестри записва около 30 български фрази, свързани със състоянието му и възможните отговори, за да може да общува с бургазлията на родния му език.

Мъжът е впечатлен и от това, че всеки пациент получава храна от различно меню, съобразено с диагнозата му. Чаршафи и пижами се сменят всеки ден или при необходимост.

Усмивките не слизат от лицата на лекарите, които минават по четири пъти дневно на визитация, разказва Нейко. Няма ограничения при свижданията. Единственото притеснение на семейството било преди изписването от болницата, когато трябвало да се плати престоя.

Нейко е убеден, че за да стигнем испанското здравеопазване, е нужно повече от това просто да взаимстваме модела им на работа. Смята, че колегите му – учители, трябва да се стремят да изграждат младите хора като личности, които имат отношение и отговорност към това, с което се занимават. /Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>