Безработицата в Испания падна до най-ниското си ниво от близо шест години

Снимка: архив, Ройтерс

 

 0000221682-article3

Безработицата в Испания падна до най-ниското си ниво от близо шест години насам.

Според Bloomberg това е нов знак, че икономиката се движи напред, дори когато политиците не успяват да формират правителство, което да сложи край на безпрецедентната 7-месечна политическа безизходица.

През второто тримесечие безработицата пада до 20%, сочат актуалните данни на Националния статистически институт. Това е понижение от 21%, регистрирани през първото тримесечие. Цифрата бие прогнозите на анкетираните от агенцията икономисти, очакващи 20,3%.

Като цяло броят на испанците, излезли от пазара на труда, намалява с 216,7 хил. души до 4,57 млн. в тримесечие, което обикновено се характеризира с наемане на персонал предид почивния сезон, както и с периода на разпродажби в сектора на търговията на дребно.

През последните 12 месеца испанската икономика е създала нови 434,4 хил. работни места, след като възстановяването продължава въпреки политическата несигурност, която обзе нацията след двата парламентарни вота в рамките на половин година.

След като преговорите за съставяне на правителство достигнаха задънена улица, крал Филип ще се срещне с лидерите на основните политически партии късно в четвъртък, включително със служебния премиер Мариано Рахой. Монархът търси по-добър начин, по който кандидатът да формира мнозинство и спечели вот на доверие, нужен, за да стане премиер, а и за да се сложи край на политическата безизходица.

Рахой вече каза, че ще откаже поканата на краля за сформиране на правителство, ако не разчита на достатъчна подкрепа от страна на опозиционните партии, което да гарантира победата му на вота на доверие.

Без правителство изникват редица предизвикателства пред Испания. Часовникът тиктака за приемането на бюджета за следващата година преди крайния срок от 30 септември. Мадрид тепърва трябва да определи тавана на разходите, което е първата стъпка за приемането на бюджета.

Въпреки препятствията служебното правителство очаква икономиката да нарасне с 2,9% тази година спрямо предходната оценка от 2,7 на сто.

В петък новите данни за икономическия растеж може би ще покажат, че испанската икономика е нараснала с 0,7% през второто тримесечие, съдейки по медианната оценка на 20-те, анкетирани от Bloomberg експерти.

Въпреки че това представлява лек спад спрямо отчетеното през първото тримесечие, ръстът би бил над два пъти по-бърз от очакваната експанзия на икономиката на еврозоната.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>