Kолко хора гласуваха в чужбина

urna-votoОт какво са разочаровани хората, колко българи зад граница гласуваха и за кого.

Много хора за пореден път не гласуваха на парламентарните избори и на фона на временните резултати се питаме – разочаровани ли са българите? Разочаровани ли са от партиите, което доведе до ниска избирателна активност, разочарована ли са от постигнатите резултати?

Гласуването за парламент официално приключи след затварянето и на последните секции в чужбина в Лос Анжелис и Сънивейл, Калифорния, САЩ.

Според официални данни на секционните комисии и Министерството на външните работи, общият брой на гласувалите в чужбина е 114 557 души, като в Турция са гласували 65 035-ма български граждани, което е над 55 % от гласувалите зад граница.

Въпреки големите опашки които се извиха в някои страни, избирателната активност на българите в чужбина, като изключим Турция, остана ниска, въпреки големия брой сънародници живеещи зад граница.

Според данни на Министерството на Външните Работи броят на гласувалите в чужбина според съответната страна е следният:

Кипър  – 3 376
Белгия – 3 169
Великобритания – 5 825;
Гърция – 2 925
Испания – 9 988
Франция –  2 764
Холандия – 1 306
Норвегия – 732
Дания -  421
Австрия -1 700
Италия -1 300
Германия –  над 1 896 ( няма точни данни)

Според преброяванията 41.30% от гласувалите в чужбина българи са избрали ДПС, 24.53% – ГЕРБ, 7.41% – “Център – Свобода и Достойнство” и 5.85% – БСП. Това са данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) след обработка на 55.95% от протоколите на секциите в чужбина.

Големият въпрос е разочаровани ли са българите от партиите участващи на изборите и от постигнатите резултати? Вярват ли хората, че идват по-добри времена? Съдейки по реакциите на повечето хора като че ли не. Какво може да се направи – нови протести, нови избори, какво правителство ще се сформира. Въпроси много, но отговори няма. /zabulgarite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>