Bankia отчете съществен ръст на печалбата при спад на лошите кредити

imagesПечалбата от кредитна дейност за първото тримесечие на четвъртата най-голяма банка в Испания е нараснала с 36% на годишна база, а нетната се е удвоила.

Най-голямата спасена от фалит банка в Испания – Bankia, обяви, че проблемните дългове са намалели през първото тримесечие на годината, а нетната печалба от кредитната дейност на банката е нараснала с 36% на годишна база след мащабното преструктуриране на активите, съобщава Ройтерс.

Печалбата на Bankia от кредитната дейност е достигнала 698 млн. евро през първото тримесечие. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха кредиторът да регистрира печалба от кредитната дейност от 703 млн. долара.

Много от испанските кредитори започват да отчитат подобрение при печалбата от кредитната им дейност заради спада на разходите им за финансиране и приключването на депозитната война. В момента банките се конкурират при кредитирането за дребния бизнес.

Банката отчита, че нетната ѝ печалба през първото тримесечие е нараснала над два пъти на годишна база до 187 млн. евро. Финансовият резултат обаче е под очакванията на анализаторите, които прогнозираха 197 млн. евро нетна печалба.

Проблемните кредити на Bankia са се понижили до 14,3% от кредитната база към края на март от 14,7% към края на декември 2013 г. Все още обаче делът на „лошите“ кредити на банката е по-висок от средното за страната – 13,4%.

Възстановяването на банката я превърна в символ на обрата на испанската финансова индустрия и по-широката икономика след срива на пазара на имоти и продължителната рецесия. Ситуацията предизвика сериозна банкова криза и се наложи спасяването на няколко банки от фалит.

През февруари правителството в Мадрид започна да разпродава мажоритарния си дял в Bankia по-малко от две години след спасяването на кредитора. Испания изля 22,5 млрд. евро в банката, като в момента 61% от нея са собственост на държавата.

Както останалите финансови институции в страната, Bankia – четвъртият най-голям кредитор в Испания, трябва да покаже, че е стъпила здраво на пътя на възстановяването. Банката затвори над 1 000 офиса, съкрати хиляди работни места и предприе мащабно прочистване на баланса си. /Източник: Ивестор.бг / По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>