800 километра по “Пътя на Сантяго”

ICAL160100Пътят на Сантяго, известен още като Camino de Santiago, е един от най-описваните и коментирани поклоннически маршрути в света. След като безброй пътеписи, монографии, пътеводители и лични мнения се изписаха и изказаха за Eл Камино, на българския пазар за първи път се появява книга, която представлява съвкупност от всички тези жанрове.

В своята книга „Камино де Сантяго” Родислав Стефанов разглежда Пътя едновременно като християнин католик, пътешественик и познавател на архитектурата, историята и религията на Европа, и в частност на Испания и Пиренейския полуостров.

Повече от хилядолетие най-изтъкнатите художници, скулптури, архитекти и строители със своите шедьоври са създавали неповторимата индивидуалност на прочутия маршрут до Сантяго де Компостела. Пътят – или Eл Камино – започва в Южна Франция, откъдето идва и другото му наименование – Камино Франсес.

Изкачва Пиренеите и преминава през голяма част от Северна Испания, движейки се от изток на запад, докато стигне прочутата катедрала в Сантяго де Компостела. Твърди се, че в нея са погребани тленните останки на св. апостол Иаков – първият апостол-мъченик на християнството, любим ученик на Иисус и брат на Йоан Богослов.

Катедралата в Сантяго де Компостела и пътят до нея са важни за испанците и католиците по целия свят не само в религиозен, но и в исторически аспект. Пътуванията по Eл Камино започват още в началото на IX век и зачестяват все повече през следващите седем века като оказват огромно влияние върху поробените от маврите християни по тези земи и окончателното прогонване на мюсюлманите от Пиренейския полуостров.

Самият път е дълъг около 800 километра. Той е символ на християнската вяра, на любовта към ближния и на надеждата. Това е път, привличащ със своята магическа сила милиони поклонници, търсещи изцеление, утеха или съвършенство. Можете да се потопите в уникалната атмосфера и да разкриете чудесата, които поднася Камино де Сантяго в едноименната книга на Родислав Стефанов по един наистина автентичен и строго персонален начин.

Стефанов определя себе си като европеец и гражданин на света. Едно трагично събитие преди около 5 години, променя трайно светоусещането му. Когато вижда, че границата между живота и смъртта е само един независещ от нас миг, той решава да преосмисли и наново да дефинира смисъла на живота си. Предприема две поклоннически пътувания до Сантяго де Компостела, уповавайки се на своята вяра и на убеждението, че хората не са сами на тази Земя./ Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>