1200 берат ягоди в Испания


1204-ма нашенци берат ягоди в Испания това лято и са най-голямата група сред сезонните работници в чужбина, каза Славка Радева от Агенцията по заетостта. Те печелят по 35 Евро на ден, което за хората, които у нас нямат никакво препитание по селата, е отлично възнаграждение. Въпреки голямата безработица местните избягвали селскостопанския труд. Освен това събирането на реколтата изисквало много работници, които да се отзоват спешно.

В масовия случай работниците ни са в бунгало близо до полето, спят на двуетажни легла, имат кухня и баня. Хора с дългогодишен опит, които се ползват с доверието на работодателя, могат да бъдат настанени и в дома му, хранят се заедно със семейството му, разказва Юлияна Николова, главен експерт в отдел “EURES и международни спогодби” в Агенцията по заетостта.

Както всяка година, така и сега имало недоволни, които бързо се отказали и се върнали. Обикновено това са хора, които нямат реална представа за работата и смятат, че е същото като да гледаш домати и краставици в двора си от 200-300 кв.м, обясняват посредниците от Агенцията по заетостта. Става дума за тежък труд, обикновено човек работи приведен по 7-8 часа, но пък който стисне зъби и изкара няколко месеца, след това е доволен, казва Николова.

Над 180 българи работят в ресторантите на “Макдоналдс” в три провинции на Южна Германия. Още 15 щели да заминат до края на юли. Те печелят по 7,50 евро на час, като ангажиментът им е за 39-часова работна седмица. Извънредният труд им носи по 25% отгоре, след 20 ч също получават надбавка. Предимството е, че след 6-те месеца те могат да останат и още толкова догодина, обясни Славка Радева. От януари т.г. отпадна изискването за специално разрешение за сезонен труд и българите имат право да работят сезонно в Германия по 6 месеца годишно. Отделно хората с професионален опит имат шанс да останат с договор за 1 г., след което пък получават свободен достъп по трудовия пазар в Германия. “Заради добрия ни контакти от “Макдоналдс” за първи път взеха и 28 ученици от езикови и професионални гимназии за ваканцията”, каза Славка Радева. Става дума за 11- и 12-класници в Мюнхен и Щутгарт, на които им предстои следване в Германия.

Все по-често към Агенцията по заетостта се обръщали директно чужди работодатели. За първи път наши фермери това лято били наети да гледат домашни животни във Финландия. Собственичката видяла 2 българки при съседка и направила специална заявка в Агенцията по заетостта. За 10 места се явили 400 желаещи, тъй като условията били много над традиционните за Испания и Великобритания.

Сезонно българите продължават да работят и в Гърция, Италия и Кипър, но това става само чрез частни посредници. Агенцията по заетостта в тези случаи не може да упражни контрол и по-трудно защитава правата на наетите, напомни Радева (24часа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>