10 г. мистерия! “Призрачен самолет” на летището в Мадрид

0000400490-article2Хората често забравят какви ли не дребни неща – чадъри, пръстени, дори телефони. Но от десет години един “призрачен самолет” стои на летището в Мадрид и никой не се е върнал, за да си го потърси.

Машината McDonnell Douglas MD-87 струва около 1 милион евро и може да побере 139 пътници.

Но след като стои там от десетилетие, се предполага, че управата на летището има поне бегла идея какво да прави с него. Оказва се, че не е така.

До този момент не е ясно нито на кого е самолета, нито какво въобще прави там.

Машината каца на Мадрид-Барахас през 2010 г. и  от тогава никой не идва да си я прибере. Не е ясно кога и кой е решил и е покрил с тиксо двигателите и пилотската му система. Отново действие, което остава мистерия.

Очевидно самолетът започва да пречи на работата на летището, тъй като преди седмица директорката на Мадрид-Барахас пусна официално съобщение в държавния вестник на Испания, което има за цел или да намери собственика на машината, или някой, който може да помогне с откриването му.

Съобщението ще бъде публикувано в продължение на три месеца. Ако собственика на самолета бъде открит, то той ще трябва да плати огромна такса за паркинг и доста голям данък.

Ако от притежателя на MD-87 няма и следа обаче, машината ще бъде пусната на търг, а парите от нея ще отидат в държавната хазна.

Проучване, проведено от испанския вестник El Pais показва, че самолетът вероятно принадлежи на фирмата Saicus Air, която го купува през 2010 година и фалира няколко месеца по-късно.

Из цялото земно кълбо има множество самолетни гробища, които са препълнени с бездействащи машини, но е рядкост, те да бъдат забравяни на летищата.

Последния такъв случай е от 2015 година, когато три Boeing 747 бяха изоставени на летището на Куала Лумпур по различно време. Собствениците им така и не бяха намерени и две години по-късно, машините бяха нарязани на скрап.

По публикацията работи: Нели Христова

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>