Ядките – универсално лекарство


Ядките съдържат фибри, белтъчини, протеини, витамини и минерали, което ги прави изключително здравословна храна. Предимство е и високо съдържание на не наситени мастни киселини. Количеството на аминокиселините в ядковите плодове се доближава до белтъчния състав на млякото.
Микроелементите, които най-често се срещат са калий, магнезий, фосфор и витамини Е, С и от групата В. Полезните им съставки правят ядките част от балансираната диета. Те спомагат за укрепване на костите, при проблеми със сърцето и зрението. Ядките се препоръчват и в умерени количества при бременни и кърмачки.
За здраво сърце:
Причините за сърдечносъдовите заболявания са многообразни. Рискови фактори като повишено кръвно налягане и високите нива на холестерол мога да бъдат редуцирани чрез спазване на здравословна диета и повишена физическа активност. 80-90 % от мазнините в ядките са ненаситени мастни киселини, които намаляват риска от болести свързани със сърцето и кръвоносната система.
Многообразието от минерални вещества, които се съдържат в ядките, ги прави полезни за дейността на нервната система, участват в биологичните процеси за възбуждане и свиване на сърдечните мускулни влакна, провеждане на електрическия ток в различните тъкани и органи. Имат значение и за нормалното протичане на кръвосъсирването и обмяната на въглехидратите и мазнините. При правилно дозиране са подходящи и за болните от сърдечно-съдови увреждания, укрепват сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове, увеличават количеството на отделяната урина, стабилизират липидната обмяна. Всичко това забавя развитието на атеросклерозата.
Проучване, направено от European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) сред 400 хил. европейци е установило, че консумацията на 60 грама ядки всяка седмица намалява риска от исхемична болест на сърцето с 11%.

За добро зрение:
Изследване, направено в Университета в Сидми показва, че храните, съдържащи мастни киселини омега-3, намаляват риска от загуба на зрението при възрастни хора. Експертите са установили, че консумацията на риба и ядки ще спомогне за предотвратяване натрупването на атеросклеротични плаки в артериите. Също така ще се намали възпалението, образуването на кръвоносни съдове и свързаното с кислорода увреждане на клетки в ретината.
За стройна фигура:
Витамините подпомагат метаболизма като по този начин допринасят за доброто здраве, репродуктивността, растежа и поддържането на добро физическо състояние. Професорът от Harvard School of Public Health – Уолтър Уилет, е разработил хранителна пирамида, която установява спазването на балансирана диета. Според проф. Уилет, повечето диети забраняват консумирането на всякакви мазнини, което е погрешно. Наситените мазнини и транс-мазнините трябва да бъдат избягвани, то тялото се нуждае от ненаситен и мазнини. Те спомагат за разграждането и усвояването на витамини и минерали. Според пирамидата на проф. Уилет, ядките заемат специално място, заедно с бобените растения. Главната причина е съдържанието им на протеини и не наситени мазнини.
При диабет:
Ядките имат нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс показва скоростта, с която глюкозата (захарта) се синтезира от храната. Продукти с ниски стойности на гликемичния индекс осигуряват бавно покачване на нивата на глюкоза в кръвта, последвано от бавно понижаване. Тялото реагира на високо ниво на глюкоза, като произвежда хормона инсулин. Поради това честото консумиране на продукти с нисък гликемичен индекс води до стабилизиране на нивата на захарта в кръвта.
Проучване, направено в Harvard School of Public Health сред близо 84 хил. жени показва, че рискът от заболяване от диабет тип-2 сред жените, които консумират 28 грама ядки пет пъти в седмицата, намалява с 27%.
При кърмене:
Според РИОКОЗ здравословното хранене на кърмещата жена е от изключителна важност за майката и детето. Инспекторатът съветва кърмачките да спазват принципите на балансирано здравословно хранене, което включва и повишена консумация на белтъчни храни като яйца, риба, ядки и млечни продукти. Освен това богатството на микроелементи прави ядките необходима храна за укрепване на костите и зъбите.

Информационна агенция „Фрог Нюз”
framar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>