Яденето на 3 банана дневно ни предпазват от инсулт


Британски и италиански изследователи са установили, че консумацията на три банана дневно намалява риска от инсулт, пише БТА, като се позовава на в. “Дейли мейл”.
Специалистите от университетите на Уорик и Неапол обясняват, че ако хората изяждат по един банан сутрин, обед и вечер, ще си набавят достатъчно калий, за да намалят риска от мозъчен удар с около 21 процента.
Проучването показва, че над милион случая на инсулт годишно в глобален мащаб могат да бъдат предотвратени чрез консумацията на богати на калий храни като спанак, ядки, мляко, риба и леща.
За да стигнат до това заключение, авторите на настоящето проучване са анализирали данните от 11 предишни изследвания. Специалистите са установили, че дневен прием на около 1600 милиграма калий – по-малко от половината от препоръчителната доза във Великобритания, е достатъчен, за да намали риска от инсулт с над 20 процента.
Един банан съдържа средно 500 милиграма калий, който понижава кръвното налягане и контролира баланса на течностите в тялото. Недостигът на калий може да доведе до нарушен сърдечен ритъм, раздразнителност, гадене и диария, припомнят специалистите.
Хората в много страни приемат по-малки количества калий от препоръчителната дневна доза. Ако те си набавят достатъчно калий от храната и ограничат количеството на приеманата сол, над милион смъртни случая годишно в глобален мащаб могат да бъдат предотвратени, обясняват авторите на настоящето проучване.

framar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>