Ще вземе ли Испания европейските пари

За незапознатите, ситуацията изглежда парадоксална: Брюксел предлага финансова помощ на Испания, а Мадрид не желае да вземе парите.

Колебанието на премиера Мариано Рахой обаче е лесно обяснимо. Ако Европейската централна банка се поддаде на натиска на немската Бундесбанк и не започне масови покупки на облигации на закъсалите държави от еврозоната, дългът на Испания ще продължи да поскъпва, вкарвайки страната в още по-дълбока финансова дупка.

В края на миналата седмица Мадрид обяви, че преди да поиска официална подкрепа от Брюксел, ще изчака решението на монетарните регулатори относно бъдещата им стратегия за преодоляване на дълговата криза. Рахой подчерта, ще се приеме финансова помощ единствено ако ЕЦБ се престраши да се намеси на вторичния пазар на правителствени облигации.

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман обаче заплаши, че ако бъде приета подобна стратегия, той ще подаде оставка. Засега погледите остават вперени в бъдещето, или по-точно – в предстоящата на 6-ти септември среща на ЕЦБ, след която може да чуем новини, намекващи кой е победил в спора.

Друго притеснение за Мадрид е, че ако приеме протегната за помощ ръка на Брюксел, ще трябва да изпълни и неговите условия. Наистина, до момента страната направи уверени крачки към подобряване на състоянието си – в петък тя одобри създаването на „лоша” банка и прие редица реформи, насочени към заздравяване на банковия си сектор, ударен от продължилата пет години депресия на пазара на недвижими имоти.

„Длъжни сме да излекуваме финансовия сектор, за да може банките отново да отпускат кредити.” – подчерта вицепремиерът Сорайя Саенс де Сантамария и напомни, че без заемни средства, икономиката няма да успее да се съживи.

Отделно, реформите засилват ролята на централната банка, а от януари 2013 г. резервите на заемодателите ще са на ново ниво от 9%.

Приетите миналата седмица мерки доказват, че Испания приема на сериозно поетите ангажименти след получаването на 100 млрд. евро от ЕЦБ през юли.

Остава обаче открит въпросът доколко Мадрид е склонен да заложи свободата си на действия срещу нова помощ, а и дали получаването на предлаганата подкрепа ще укрепи икономиката – или ще тласне страната още по-дълбоко в рецесията.

news.expert.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>