Щастлив брак-отживелица или реалност

ЗАВЪРШЕНОСТТА НА БРАКА

Много двойки се влюбват, женят се и приемат, че всичко вече е наред. Те са склонни да мислят, че по- нататък нещата вървят автоматично. Но, истината е различна. Щастливия брак не идва спонтанно, или случайно. Напротив, щастливия брак, успешния брак включва усилията на двама души, работещи заедно за премахване както на малките, така и на големите трудности.
Платон използвал стълба, за да илюстрира израстването в семейните взаимоотношения. На двете рамена на стълбата са застанали мъжът и жената и всяко стъпало представлява нещо, което ги привлича и държи заедно в неразделна връзка.
Някой е дефинирал семейството като “Цялостно ангажиране на цялостната личност за цял живот.” Тази дефиниция включва полагане всички усилия от страна на двамата партньори за постигане целите, които те са имали желание да постигнат чрез женитбата си. Да се ожениш за удоволствие, за да избегнеш неприятната семейна обстановка, или за да родиш дете, не е предпоставка за успешно семейство. Най- високата цел в брака и за брака е единство в любов, включващо всички сфери на живота: физическа, емоционална, интелектуална и духовна.

СЕМЕЙСТВАТА С ПРОБЛЕМИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ПОМОЩ

Много съпрузи се чувстват неудобно да търсят съвет, или даже да признаят,че семейството им е стигнало до такава фаза, че се нуждае от помощ. Но ако съпрузите незабавно потърсят помощ за проблемното си семейство, те ще избегнат много болки.
Първата алтернатива е развод- измъкване от положението- и това е най-лесното.
Много съпрузи днес решават, че те имат основателно предизвикателство за развод и че ще бъдат по- внимателни следващия път. Голям е броят и на съветниците, които одобряват развода. Разводът е “механизъм за избягване” и затова е възможното най-незрялото разрешение на проблема.
Втората алтернатива е издържане разделени- упорство, присмех, слагане на маска. Всичко това не води към никакво подобряване на нещата. Милиони съпрузи са избрали тази алтернатива, защото тя е по-лесна, отколкото да се посрещнат различията и да се направи нещо, за да се преодолеят. Това също е незряло разрешаване на проблема.
Третата алтернатива е посрещане на личните проблеми и търсене начин за изграждане на щастливо семейство. Даже тези, които се категоризират като “несъвместими характери” могат да се научат как да се справят с различията. Думата “несъвместимост” се използва много често от хора, на които не им се захваща да работят за премахване на недостатъците си, така че те прибягват до развод и повторно задомяване.
Редица проучвания показват, че когато двойки с невротични семейни взаимоотношения се разведат и се оженят втори път, почти всякога създават семейство със същите невротични взаимоотношения.
Един психиатър, в своя доклад отбелязва, че във всички случаи, когато ДВАМАТА съпрузи са идвали при него поне 4 пъти за консултация /даже когато те вече са подали молба за развод/, нито една двойка не е завършила с развод. И не само че не са се развеждали, а също във всичките случаи те са направили значителни подобрения в техните съпружески взаимоотношения. Да се справиш със собствените си недостатъци не е лесно, но това е най-зрялото разрешение на проблема.
“Няма несполучливи бракове, а има незрели брачни партньори”- казва Д-р Дейвид Мейс, консултант по брачни въпроси. Ако съпрузите биха изградили по- зрели отношения, семейството им като цяло би се подобрило.
Хората днес са склонни да приемат развода като нещо обикновено. Последните статистики показват, че 70 % от всички първи бракове завършват с развод. Статистиките показват, че за вторите бракове вероятността да се разпаднат е дори по-голяма.
Няколко фактора допринасят за увеличаване броя на разводите през последните години. Реклама на страниците на местен американски вестник гласи: “Развод , само срещу 70 долара. Телефонното обаждане е безплатно.” Следва телефонния номер.
Друг фактор е упадък на семейството. Преди години семейството беше оживено място, с много дейности. Сега домът служи главно като място, където семейните членове спират за кратко зареждане с гориво преди да продължат по- нататък.
Ранните бракове и липсата на подготовка и обучение за тях също допринасят за големия брой разводи. Женитбата изглежда толкова естествена, че ние си мислим, че всеки може да успее като брачен партньор, без някаква специална подготовка. Факт е, че хората не се раждат с познанията и разбирането, необходими за справяне със сложните ситуации в семейството.
Ние се подготвяме 4, 5, или повече години, за да започнем някаква работа, а колко се подготвяме за семейство?
Упадъка в следването на християнските ценности също повлиява броя на разводите. Много хора живеят, без да спазват каквито и да било принципи. Съмнения, разочарования и отчаяние запълват техния ум и те започват да търсят заместители, за да осмислят живота си. Наркотици /алкохолизъм/, секс, окултизъм съставят повечето от неспокойните дейности, които те преследват с огромни усилия, за да стоят на крачка пред празнотата и самотата.
В повечето случаи разводът разрешава само една минимална част от проблема, а по- голямата остава и дори се увеличава и задълбочава- сърдечна болка, самота, отчаяние.
Ако някой приема развода като лекарство за болно семейство, то лекарството е по- лошо от заболяването.
Изключете мисълта за развод от вашия ум и никога не я използвайте като заплаха срещу вашия партньор. Това сигурно е последното нещо, което вие наистина искате, но вашата гордост може да не ви позволи да не отречете прибързаните си думи.
60 % от тези, които имат семейни напрежения се обръщат за помощ, въпреки че те често се въздържат да споделят своите най-интимни проблеми. Те се страхуват, че споделената строго поверителна информация може да изтече.
От друга страна, тези които търсят помощ трябва да помнят, че за повечето от проблемите няма мигновено лечение. Даже най-мъдрият психолог може само да предложи начин за разрешаване на проблема и да прояви разбиране.
В случай, че единият от съпрузите не желае да търси съвет, другият може да потърси сам.
Бракът прилича на двураменна стълба. По двете рамена се изкачват съпругата и съпруга. Всяко стъпало представлява нещо, което ги приближава и способства за тяхното обединяване.
Най- ниското стъпало е физическото привличане. Всяко стъпало в стълбата е свързано с другите и всички заедно са еднакво важни в обединяването и изграждането на добро семейство.
А тя е ОБЕДИНЯВАНЕ чрез любов, обхващащо всички сфери на живота- физическа, емоционална, интелектуална и духовна.
Когато една девойка и един младеж, една жена и един мъж влизат в брака с мисълта, че той е “Цялостно ангажиране на цялостната личност за цял живот”, те могат да очакват удовлетворение от него.
Като изключим душевно болните, нервно болните и алкохолиците, които би трябвало да избягват женитба, почти всеки, с полагане на съответните усилия, би могъл да изгради едно добро семейство.
Едно момиче неотдавна ми каза: ”Аз съм вече към 30-те и съм срещнала само едно щастливо семейство в моя живот. Бих ли могла да се надявам, че аз мога да създам добро, щастливо семейство?”
Идеалното семейство е това, което осъзнава своите проблеми и търси начин да ги преодолее. То не се появява спонтанно, то се изгражда с усилията на двамата партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>