Чужденци ще получават българско гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лв.

Чуждестранен инвеститор може да придобие българско гражданство, ако е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне една година и е вложил не по-малко от 1 милион лева в капитала на българска фирма, която изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

Условията са дружеството да не е обявено в несъстоятелност или да е в открито производство по несъстоятелност или ликвидация, да няма парични задължения към държавата или към община, нито неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители.

Това реши на второ четене парламентът, който прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите, като в преходните и заключителни разпоредби измени законите за българското гражданство и за чужденците.

Приетите днес изисквания за получаване на постоянно пребиваване и на българско гражданство са по-строги от първоначално предложените разпоредби.

Статут на постоянно пребиваващ у нас ще могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 млн. лв. като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50% от капитала на дружеството, в резултат на което са извършени инвестиции за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи в размер не по-малък от 4 млн. лв. и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Разрешение за постоянно пребиваване у нас може да получи и чужденец, който извършва дейност по изпълнение или поддържане на инвестиции, клас А и Б, или по приоритетен инвестиционен проект.

Вносителят на текстовете Диан Червенкондев от ГЕРБ каза, че са в полза на националните интереси – по-високи заплати, повече вложения в подкрепа на икономиката.

В момента най-застрашеният отрасъл в България е строителството, отбеляза той.

Депутатите отхвърлиха идеята гражданство да се получава при покупка на имот за минимум 600 хиляди лева

Тя отпадна след острата реакция на опозицията и изразените от шефката на правната комисия Искра Фидосова резерви.

Корнелия Нинова от “Коалиция за България” настоя тези текстове да отпаднат и заяви, че те заобикалят Закона за българското гражданство.

По-важно, според нея, обаче е, че МВР и представители на службите при обсъждането във вътрешната комисия са били против промяната. Затова нямало и доклад на комисията.

“Знае ли Цветан Цветанов какво правите днес, без да се съобразите със сигналите за националната сигурност”, обърна се към мнозинството депутатът от левицата.Нинова заяви, че именно такива текстове ни пречат да влезем в Шенген.

Четин Казак от ДПС също настоя текстовете да отпаднат, а Павел Шопов от “Атака” – да бъдат отложени.

От изказването на председателя на правната комисия Искра Фидосова стана известно, че тя е изразила резервите си при обсъждането на двата параграфа. Тя не подкрепя възможността за придобиване на статут и гражданство, “само защото някой е купил например два апартамента у нас”.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>