Чили праща останките на Пабло Неруда в Испания

índiceЧилийски съд нареди проби от останките на поета Пабло Неруда да бъдат изпратени в Испания за допълнителни съдебно-медицински изследвания, за да се установи дали е бил убит по време на диктатурата на Аугусто Пиночет или е починал от рак.

Съдът “разреши вземането на проби от костите на Пабло Неруда за биохимичен анализ и изпращането им” в университета в Мурсия, Испания, предаде АФП. Паралелно с това други проби в момента се анализират в университета в Северна Каролина, САЩ.

Разследването цели да установи дали Пабло Неруда наистина е починал от рак на простатата на 23 септември 1973 г., както е записано в смъртния му акт, или е бил повален от мистериозна инжекция, поставена му ден преди да замине за Мексико, където смятал да живее в изгнание и да оглави опозицията на генерал Пиночет, както твърди шофьорът му Мануел Арая.

След дълга съдебна битка останките на Пабло Неруда бяха ексхумирани през април в Исла Негра, на централното крайбрежие на Чили, където живееше поетът. /BTV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>