ЦИК препъна избирателите в чужбина

images

Българите в чужбина срещат големи пречки при заявяването, че ще участват на предстоящите избори, заради бездействието на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Последните изменения на Изборния кодекс предвиждат заявленията за гласуване по електронен път да се подават чрез сайта на ЦИК или по пощата – до нашите посолства и консулства в чужбина. Тази част на сайта на ЦИК обаче все още не е готова и дори не е ясно кога ще бъде пусната.

Говорителката на комисията Ралица Негенцова обясни, пред “Труд”, че все още не са уточнени всички въпроси и отказа да се ангажира кога ще има резултат. Комисията работи при съкратени срокове заради обявяването на предсрочните избори на 12 май. Ясно е, че заявленията ще се подават при използването на протокол за сигурност на сайта, който ще защитава личните им данни.

На президентските избори имената и личните данни на над 30 000 българи зад граница лъснаха на сайта на МВнР. Тогава министерството приемаше заявленията чрез електронна поща. Това вече не е възможно и според решението на ЦИК заявленията за гласуване могат да се подават лично в посолствата или консулствата на България или по пощата. Те трябва да са подписани и да съдържат ЕГН, имената и адресите в България и страната на пребиваване. Също така трябва да се посочи къде желае да гласува гражданинът. Заявленията ще се приемат до 11 април 2013 г. Българите в чужбина обаче предпочитат да обявят, че ще участват по имейл, вместо да пишат писма.

Грешка смъкна бариерата за вота

Грешка на Централната избирателната комисия (ЦИК) изкуствено смъкна прага за влизане в парламента. Промяната обаче просъществува само три дни и бе отстранена.
По принцип бариерата се определя, като валидните гласове се разделят на 100 и се умножат по 4.

Според методиката, която комисията определи в петък следобед, разпределянето на депутатските мандати в 42-рото народно събрание трябваше да става на база на сбора от “подадените действителни гласове за всички кандидатски листи на партии и коалиции от партии от всички секции в страната и извън страната” на предсрочните избори на 12 май. В този запис обаче липсват гласовете за независимите кандидати за народни представители и така на практика прагът от 4 на сто трябваше да се пресмята върху сума, в която тези бюлетини не участват. Т.е. общият брой гласове, които дават 4% от реалните на вота, щеше да е по-малък, което изкуствено смъква и прага за влизане в парламента. Не е ясно колко хора биха гласували за независими депутати, но теоретично тяхното изключване може да смъкне бариерата и с цял процент. “Ако на изборите имаме 100 000 гласа за независими кандидати по места и те не бъдат сумирани с останалия вот, на практика смъкваме бариерата от 4% с 4000 гласа”, коментира изборният експерт Димитър Димитров пред сайта “Отворен парламент”.

Сутринта ЦИК разпространи официално съобщение, че методиката е била поправена и вече в сумата влизат и гласовете за независимите листи. Второто решение е било взето в понеделник вечерта, а в него пише, че бариерата се изчислява на базата на “действителните гласове”. От комисията обясниха, че става въпрос за техническа грешка.
ЦИК размести и депутатските мандати в следващия парламент, като на София се дават 8 депутатски места повече. Така в столицата ще бъдат избрани 42-ма народни представители. Причината за промяната са данните от последното преброяване. Варна и Бургас получават по 2 депутатски места повече, а Пловдив и Благоевград – по едно.

Изборните комисии – онлайн до седмица

Заседанията на централната и районните избирателни комисии ще бъдат излъчвани онлайн още от идната седмица. Това съобщи пред “Труд” говорителката на ЦИК Ралица Негенцова.

ЦИК трябва да публикува на интернет страницата си и стенографските протоколи от заседанията на централната и районните комисии, както и “сканираните и получените по електронен път екземпляри от протоколите на секционните избирателни комисии, както и протоколите на районните и общинските избирателни комисии”. Това беше решено в парламента при приемането на Изборния кодекс.

ЦИК ще трябва да създаде и да поддържа електронен публичен регистър на жалбите и решенията по тях. Комисията трябва да води актуален списък на лицата с избирателни права по данни от регистъра на населението, като се осигурява възможност всеки избирател да може да прави справка по ЕГН. Досега за това се грижеше ГРАО.

Комисията вече работи в срокове, по-малки от законовите, заради предсрочното обявяване на изборите на 12 май. Голяма част от датите, заложени в закона, вече са просрочени. Вместо за 60 дни ЦИК ще трябва да се справи със задачите си за 45 дни.

Смъмриха Мишо Константинов

Премиерът Марин Райков е обявил категорично, че изявленията на шефа на “Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов, от които стават ясни негови политически убеждения, са недопустими. Това е станало на среща между двамата в Министерския съвет.

Проф. Константинов бе заявил в медиите, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройната коалиция, ще направи “всичко възможно това да не се случи”.

На срещата Райков е изразил мнение, че държавните служители имат равни политически права с всички граждани, но когато имат обществени функции, би трябвало да се въздържат от изявления. Премиерът щял да огласи публично становището и решението си по казуса, когато е готов.

Сутринта по Би Ти Ви проф. Константинов обяви, че от предишните избори има 50 000 документа с милиони цифри и там няма грешка.

“Ако някой там открие дори една грешка, ще преведа чек за 10 000 лв. в клиника за лечение на болни хора”, обеща той. /trud.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>