ЦИК: Гласували са 20,22% от гражданите с избирателни права

images

Според закона това означава, че референдумът е невалиден, но въпросът се връща за ново обсъждане в Народното събрание.

В националния референдум са гласували 1 405 463 гласоподаватели, представляващи 20, 22% от гражданите с избирателни права, съобщи Централната избирателна комисия, която излезе с официално решение за резултатите от референдума.

С отговор “да” са гласували 851 757 граждани, което е повече от половината от броя на участвалите в националния референдум с въпрос “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядренаелектроцентрала”.

Решението на ЦИК е на база обобщените данни от гласуването в цялата страна, включително в дипломатическите и консулските представителства на България.

Гражданите с избирателни права в националния референдум са 6 950 900.

Броят на участвалите в гласуването в националния референдум – 1 405 463, е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 юли 2009 г. гласоподаватели, който е 4 345 450.

След влизане в сила на днешното pешение на ЦИК, то следва да бъде изпратено на Народното събрание.

Решението подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд.

За да бъде признат референдумът за валиден, се изисква в него да са участвала най-малко толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, и повече от половината от тях да са отговорили с “да”.

При активността над 20% обаче, по закон, въпросът трябва да бъде разгледан отново от парламента в тримесечен срок.

В неделя премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че и при повторно обсъждане в Народното събрание, депутатите от ГЕРБ ще бъдат против строителството на АЕЦ “Белене”.

В Министерски съвет сме взели решение и сме прекратили проекта, в парламента ГЕРБ е гласувал “против“, така че и да влезе, макар че като гледам избирателната активност – живо пиле няма вече по улиците, ако мине 20%, отново в парламента ще гласуваме “не”, каза тогава Борисов.

Действително не е ясно какво точно, като законово задължение, има парламентът от тук нататък, коментира днес председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева в интервю за БНР.

“Това, което политиците ще направят сега, във всички случаи ще създаде практика. Трябва да има някаква рефлексия върху този резултат. Ако трябва да интерпретирам  върху въпроса, политиците ще трябва да разсъждават върху въпроса “отворена или затворена е темата за Белене”, каза Цонева. Тя посочи, че и двете страни в спора са били “за” ядрената енергетика и на референдума не e имало опция против нея. /vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>