Цените на новите имоти в Испания паднаха до нивото от 2003 г.

índice

Цените на новите испански имоти паднаха за пета поредна година през 2012 г., достигайки нивото от началото на 2003 г., предаде “Ройтерс”, цитирайки асоциация за оценка на пазара на жилища.

Цените на новите имоти бяха с 33.5% по-ниски средно, отколкото в пика на имотния балон, който се спука през 2007 г. и ще продължат да падат през 2013 г.

Цените паднаха с 6.9% през 2012 г., според данни на асоциацията, които показват, че регионите Навара и Ла Риоха са отчели най-сериозен спад.

“Може обаче спадът в цените, който се очаква да продължи, да направи имотите по-привлекателни за международните инвеститори”, посочва още асоциацията.

Испания изпадна във втората рецесия за две години в края на 2011 г., а ниското потребителско и безнес доверие се очаква да доведе до допълнително свиване на икономиката.

Имотният крах навреди сериозно на испанските банки, някои от които бяха национализирани и принудени да приемат европейска спасителна помощ.

Миналата година Испания създаде т. нар. лоша банка, в която ще бъдат прехвърлени оценяваните като рискови недвижими активи, а след това те ще бъдат продавани. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>