Цветан Цветанов: Екипажът на кораба “Свети Николай“ е нает от българин

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разкри пред журналисти в Своге, че екипажът на кораба “Св. Николай“, пренасял около 3 тона кокаин, е бил нает от българин. По примера на премиера отпреди няколко дни Цветанов призовава задържаните в Испания българи – членове на екипажа на кораба, да помогнат на разследващите да се стигне до по-горните нива в трафика.
По думите на вътрешния ни министър в момента разследващите разполагат с оперативни данни, но но те не са достатъчни за отваряне на съдебен процес срещу организаторите. Цветанов даде и някои подробности – на част от екипажа е било казано, че ще товарят захар, но на кораба е нямало нищо друго освен кокаин. “Свети Николай“, плаващ под български флаг, беше задържан на 13  август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Заловеният  кокаин бил висококачествен, опакован в 108 бали, разположени в трюма.  Справка в морските регистри показва, че корабът е сменил  съвсем наскоро името си. До преди по-малко от месец той е плавал с  името “Бургас 3“.   В случаи като този със задържаните моряци испанското правосъдие може да остави за три месеци в ареста всички задържани, а след това да се преценява тежестта на вината. Утежняващо обстоятелство е, че на кораба е бил превозван само наркотик.   Миналата седмица министърът се срещна в Мадрид с испанския си колега Хорхе Диас. Двамата се разбраха, че у нас ще пристигнат испански представители, за да работят заедно с България по продължението на операция “Спартан“. Вече няма съмнения, че делото срещу моряците ни ще бъде в Испания, стана ясно още след срещата на министрите днес. То ще се гледа от Специализирания наказателен съд.
dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>