Хиляди хора са евакуирани заради пожарите на Канарските острови

Бушуващите от петък пожари на канарските острови Гомера и Тенерифе станаха причина за евакуирането на над 4700 души, съобщиха местните власти, цитирани от агенция “Франс прес”.

Пожарникарите, които се борят с огнените пламъци на двата острова срещат трудности в овладяването им, заяви регионалният министър на икономиката Хавиер Гонсалес Ортис. Той обясни, че високите температури, слабата влажност и вятърът спомагат за разпространението на огъня.

Говорителката на местното министерство на земеделието Нанси Мело, цитирана от “Асошиейтед прес”, заяви, че застрашените гори в природния парк са с “несметна екологическа стойност”. Някои от тях съществуват от 11 милиона години, допълни тя.

Огънят настъпва на три фронта и още хора от съседните села са били евакуирани, след като вчера оттам бяха извозени 300 души, съобщиха спасителните служби. Пътищата към засегнатия район са прекъснати.

Двайсетина френски пожарникари са изпратени днес в Испания с четири пожарни коли, за да помагат на колегите си за потушаване на огъня около Пучсерда, в североизточната част на Испания. Не е известна площта, обхваната от пламъците, изпепеляващи ниска дървесна растителност и жълтуга и подклаждани от силен вятър.
/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>