Хиляди испанци протестираха срещу частичната приватизация в здравеопазването

índice

Хиляди работещи в сферата на общественото здравеопазване и други недоволни протестираха вчера в Мадрид срещу плановете на регионалните власти да преструктурират и приватизират частично сектора, предадоха БТА и “Асошиейтед прес”.

Демонстрацията, описвана като “бял прилив”, се проведе ден, след като регионалният съветник по здравеопазването се срещна с комисията, отговаряща за координацията на професионалните услуги, и представители на синдикатите в опит да договори икономии за 533 млн. евро.

Секторите на здравеопазването и образованието се управляват от властите на испанските автономни области, а не от централното правителство.

Управата на град Мадрид, който също е със статут на автономна област, предлага да се приватизират 6 от 20-те обществени болници и 27 от 268-те здравни центъра.

Испанските области се борят с общ дълг от 145 млрд. евро, докато страната е затънала в двойна рецесия след срива на пазара на недвижими имоти през 2008 г.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>