Хиляди испанци протестираха срещу правителствените мерки за икономии

В Мадрид продължават протестите срещу мерките за бюджетни икономии. Инициативата беше под наслов „Глобален шум” и извади на показ възмущението на испанците от поредната серия „затягане на коланите”.
Хиляди гневни и възмутени испанци се включиха в мащабен протест в Мадрид срещу мерките за бюджетни икономии, обявени от правителството на Мариано Рахой. Шествието започна пред централата на Европейския съюз в града и продължи до централния площад Пуерта дел Сол, който в последните месеци се превърна в арена на общественото недоволство срещу управляващите и техните програми за бюджетни съкращения.Мирният митинг премина в празнична атмосфера, някои хора биеха барабани, други издигнаха плакати с призиви за оставки. Като форма на протест някои демонстранти дори свалиха дрехите си.Дясноцентристкото правителство на Народната партия пренебрегва протестите и стачките, както и заплахата за отделяне на богатия северозападен регион Каталуния. Кабинетът на Рахой засега се съпротивлява на варианта пълен спасителен пакет поради опасения за националния суверенитет и нежеланието на основния донор в ЕС – Германия, да се включи в помощта за Испания.

Възмущението на испанците е продиктувано от продължаващото съкращаване на бюджетни разходи, от намаляването на заплатите в публичния сектор и помощта за банките. Гражданите на иберийската държава чувстват, че са пожертвани с поредното затягане на коланите, докато банките биват спасявани с огромни суми, без да правят нищо.

 
dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>