Хиляди испанци поискаха оставката на правителството

Около 3 хиляди испанци поискаха оставката на правителството, предвождано от премира Мариано Рахой заради приетите антикризисни мерки за съкращения, които предвиждат орязване на разходите и увеличаване на данъците в страната. За пореден път в последната седмица гражданите на Мадрид окупираха сграда на парламента и заявиха позиция, че тези мерки наказват единствено бедните испанци.
„Наясно сме, че протестът няма да промени решението на политиците, но макар отчаян, това е единственият начин да се борим за правата си. Хората на улицата се чувстват така, сякаш политиците не ги уважават. Испания прави икономии в здравеопазването и образователната система, които засягат най-уязвимите.”, смята една от протестиращите. По време на протеста, демонстрантите проведоха едноминутно мълчание, като обърнаха гръб на сградата на парламента. Масовите протести в Испания започнаха през миналия месец, когато правителството одобри и прие бюджета на страната за 2013 г., според който общите разходи ще бъдат намалени с 58%. Предвидените бюджетните съкращения в областта на здравеопазването са в размер на 3,1%, в образованието – 14,4% в, а 6,3% ще бъдат удържани като обезщетенията за рекордната безработица. В отговор на това гражданите на Испания се заканват да проведат втората най-голяма обща стачка в страната, насрочена за 14 ноември.
dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>