Хиляди испански лекари отново протестираха срещу съкращенията

índiceХиляди испански лекари и медицински сестри, много от които облечени в бяло, се стекоха вчера по улиците на Мадрид за поредния “бял прилив” в знак на протест срещу приватизациите и бюджетните съкращения, които според тях са заплаха за общественото здравеопазване, предаде “Франс прес”, цитирана от БТА.

Демонстрацията е част от серията протести, наричани бял прилив заради цвета на професионалното облекло на медиците.

Протестиращите издигаха плакати с надписи “Те крадат твоето здраве” и “Престъпление е да се правят икономии от здравеопазване”. Шествията потеглиха от 27-те болници в испанската столица до площад “Сибелес” в центъра на Мадрид, където се проведоха под ритъма на свирки и барабани.

Правителството на автономната област Мадрид, ръководено от десницата, планира да приватизира частично шест от 20-те големи болници в областта, както и 27 здравни центъра от общо 270.

В Испания, където системата на здравеопазването се основава изключително на обществения сектор, тези планове са подложени на остри критики от страна на професионалистите, които се опасяват от понижаването на качеството на здравните грижи и намаляване на персонала.

От ноември те редовно организират “бели приливи”. Такива протести имаше вчера в 16 испански града.
Като част от здравната реформа консервативното правителство на премиера Мариано Рахой възнамерява да спестява 7 милиарда евро годишно. Това се отразява на финансите на испанските области, които отговарят за бюджета за здравеопазване.

Пенсионерите, които досега ползваха абсолютно безплатни здравни грижи, вече плащат 10% от сметките си за лекарства. Работещите също плащат повече за здравето си. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>