Финландия няма да притиска Испания за цялостен спасителен пакет

Финландският премиер Юрки Катайнен подкрепи Испания в борбата ѝ с несправедливата по думите му финансова криза и заяви, че няма да притиска Мадрид да потърси спасителен пакет за спасяването на цялата икономика, предаде агенция “Франс прес”.

Катайнен, който е на посещение в испанската столица, заяви, че не иска да спекулира за испански спасителен пакет. “Няма да съветвам премиера Мариано Рахой за нищо, но ме интересува да чуя неговата оценка за ситуацията и как можем да продължим напред”, подчерта той преди срещата с испанския лидер.

С нарастването на очакванията, че Испания ще поиска цялостна финансова помощ от Европа, Рахой заяви в понеделник, че няма да няма да приеме икономически спасителен пакет, който диктува конкретни политики и съкращения на пенсиите.

Катайнен, който стриктно защитава фискална дисциплина и беше един от най-строгите наблюдатели на развитието на преговорите за заема за испанските банки, заяви, че няма да диктува на Рахой в кои области да направи съкращения.

“Ние всички трябва да концентрираме възможностите си, за да избегнем допълнителни спасителни пакети, и мисля, че можем да работим, така че еврозоната да може да подкрепи държавите за решаването на техните собствени проблеми. Все още имаме много възможности”, заяви Катайнен.

Той настоя, че ситуацията на Испания е несправедлива и изрази вярата си, че мерките, предприети от правителството в Мадрид, ще направят испанската икономика много конкурентоспособна. “Просто това ще отнеме известно време”, допълни премиерът на Финландия.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>