Училищният звънец в Реус – за радост и болка

fb_img_1474807838091“Българските училища не са инкубатор за пари”, с тези думи на болка, вместо на радост се готви за началото на предстоящата учебна година в неделното училище в каталунския град Реус Илиана Илиева-Дъбова. Думите на председателката на местната българска асоциация са по повод изказвания в социалните мрежи относно публикувани данни за това колко пари точно отпуска родното министерство на образованието. “30 065 лв. Лева, не евро, при това за цялата учебна година”, дебело подчерта с изумление тя, пояснявайки, че тази сума съвсем не покрива необходимите разходи по подобна дейност.

fb_img_1474807987044Дъбова разясни, че парите, отпускани от министерството, не са достатъчни, и застраховката, изисквана от испанска страна, на учителите и учениците, се покрива от въпросните български емигранти. Тези разходи обаче не биват възстановени от министерството ни, тъй като не ги признавало. Учебниците по история и български език също не достигат и учителите са принудени сами да ги изготвят. Самата Дъбова подготвя своето помагало по география. Трудовите договори са почасови, учителските възнаграждения са по-скоро символични, но за ентусиазираните учители местното училище е патриотичен дълг, колкото и шаблонно да звучи. И се надяват да има повече българи, подкрепящи родолюбивата кауза. Болно е, клатят глава от асоциацията, когато чуеш родител да казва: ”Че за какво му е на детето да учи български, като не живеем в България?”.

Неделното училище, в което засега се обучават 33 българчета на възраст от 5 до 18 години, ще отвори празнично врати на 2-ри октомври в десет сутринта. Предвидени са кратка художествена програма, ритуалът с менчето, националният химн и вдигането на трибагреника. Школото в каталунския град, което се гордее с наградите от отминалия международен конкурс “Български език – мой роден език”, таи надежда след проведената III работна Международна среща на учителите в Реус нещата около училищата ни зад граница да поемат адекватната посока, що се отнася до убедеността на родители и родното министерство.

От Тарагона предаде:

img-20160828-wa0002Росица ВАСИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>