Трите лица на Бога

Бог е Създател и Цар на Вселената. Божеството се състои от три личности: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. Бог е безсмъртен, всесилен, всезнаещ, непроменим и способен да бъде навсякъде в едно и също време. Той е източникът на живота, на любовта и доброто. Макар че упражнява контрол над цялото творение, Той е същевременно и личен Бог, Който иска да бъде близък Приятел на всеки човек.

Между трите личности на Бога има съвършено единство. Целите, плановете и решенията им са общи. Макар че Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух са три отделни личности, Те мислят, действат и чувстват като едно цяло. Всъщност Те са един Бог в три лица.
В Триединството има и съвършено равенство. И трите лица са Бог. Нито едно не е по-малко Божествено от останалите. Отец не е сътворил Сина или Светия Дух – всички те са съществували от вечността и са безначални. Светият Дух не е само Божия сила. Той е част от Божеството.
Бог е безкрайно търпелив, справедлив и истинен. Но качеството, синоним на Неговото име, е любовта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>