Тревата-безобидна или вредна

Няма друго вещество като тревата, което да има толкова много привърженици и толкова много противници. Ако съберем 100 човека в една стая, поне 70 от тях ще са опитвали някога марихуана, поне на 50 от тези 70 ще им е харесало много и вероятно всички те ще се застъпят твърдо „за” тревата. Може би ще кажат най-различни неща – че те отпуска, че те разнообразява, че те кара да се заливаш от смях, че те сближава с другите, че ти освежава живота … Да, не е случайно, че тревата е толкова популярна. Тя наистина има много интересни позитивни ефекти върху човека, а какво в крайна сметка му трябва на един човек в днешно време? Още от най-ранна вързаст младите са подложени на огромни количества стрес, изисквания, преживяват най-различни проблеми. Логично е да търсят начини да оцветят и олекотят живота си. В повечето случаи тревата се оказва точното средство за постигане на тази цел.

Обаче… Ако се върнем пак в онази стая и зададем въпроса „Как влияе тревата на мозъка?”, повечето ще отговорят „Никак” или „Почти не влияе”. Ако ги попитаме „Опасна ли е?”, повечето от употребяващите ще кажат „Не”. И те ще са прави за себе си, защото вероятно до момента не са усетили никакви негативни последици.

И както при всяко нещо – истината е някъде по средата. Да, марихуаната е по-малко опостушителна за мозъка от амфетамините, със значително по-лека абстиненция от хероина при хората, които пушат редовно и те държи доста по-близо до реалността от халюциногените. Но, за съжаление на всички фенове на канабиса, той може да бъде и опасен. Той има едно основно общо нещо с другите наркотици и това е, че е психоактивно вещество и като всяко вещество, което променя функционирането на мозъка, крие своите рискове и опасности. Ето и основните:

Зависимост

Най-последните научни изследвания свидетелстват, че честата и продължителна употреба на канабис (напр. всеки ден в продължение на няколко години) води до привикване на мозъка към веществото, преживявания на абстиненция и съответно физическа зависимост. Игор Куценок описва абстинентния синдром при канабиса – “… при над 2/3 от хронично употребяващите марихуана се отчита наличие на абстинентни симптоми с различна интензивност – уморяемост (50-60%), тревожност (50%), проблеми с концентрацията (45%), постоянно прозяване (35%), загуба на апетит (40%), депресивност и безсъние (30-35%)”.

Начин на употреба

Когато се пуши, канабисът предизвиква същите рискове като тютюна – раздразнение на дихателните пътища, бронхити, увреда на белия дроб.

Когато се поглъща (под формата на спейс кейк) има риск да се консумира повече, отколкото е била желаната доза, тъй като ефектът от канабиса се появява известно време след поглъщането.

Развитие на мозъка

За съжаление на любителите употребата на канабис действително може да въздейства много негативно върху развитието на мозъка. Според хората, които се занимават с изследване на нервната система, човешкият мозък се оформя до 25 – 30 годишна възраст. През този период тече активна дейност на изграждане на мозъчни връзки и развитие на структурите на мозъка. Доказано е, че при младия човек всяка цигара марихуана забавя развитието на мозъка и отслабва някои от неговите вече развити функции.

Концентрация, памет

По-голямата част от изследванията на ефектите от тревата сочат, че активната съставка на канабиса – THC, намалява способността за концентрация, забавя времето за реакция и уврежда кратковременната памет. Според тях логическото мислене става по-трудно и нишката на събитията в момента след пушенето трудно може да бъде проследена. Шофирането под влияние на THC може да бъде доста опасно. Доста изследователи твърдят, че увреждането на кратковременната памет и концентрацията на вниманието могат да бъдат трайни последици от употребата на канабис.

Социално-емоционално развитие

Някои хора пушат трева, за да избягат от проблемите си, били те любовни, семейни, училищни, приятелски. По този начин те могат да повлияят негативно върху социално-емоционалното си развитие, защото вместо да мислят как да разрешават проблемите и да се учат от тях, те просто ги “издухват” заедно с неудовлетворението. По този начин нищо не се променя, освен това, че отлагането на разрешаването на проблемите създава напрежение и неприятни емоции, а младият човек се учи не как да се справя, а как да забравя трудностите.

Психични разстройства

Има свидетелства, но все още няма достатъчно достоверни научни данни за връзката между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност. Според някои специалисти хората с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група за канабиса. При тях, казват лекарите, употребата на марихуана може да засили психичния проблем или предразположеност и не е препоръчителна.

Синдром на загуба на мотивацията

Въпросът как марихуаната повлиява върху мотивацията, поставянето на цели и тяхното изпълнение е често обсъждан в последните години. Въпреки че не е много лесно да се определи кое се появява първо – употребата на марихуана или загубата на мотивация. Много психолози описват дългогодишните употребяващи на марихуана като апатични, с понижена мотивация и амбиции, с нежелание и неумение да си поставят цели и да ги изпълняват.

Всичко това, разбира се, е само малко информация за тревата. Който се интересува и има желание да направи информиран избор, може да прочете нещо в интернет, да се поинтересува. Защото както за много неща в живота, въпросът не е само дали ми харесва, а и какво ще ми донесе някой ден в бъдеще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>