Страшна работа! Умишлен палеж, унижожава цели квартали в Марбея и Малага

Цяла Испания е потресена от огромен пожар, за който има съмнения , че е умишлен, е унищожил огромни горски и жилищни площи. Войска, полиция и пожарни отряди гасят огъня. Сигнал за пожара е подаден вчера в

18.49 ч. от областта на Barranco Blancо край град Коин, община на Малага, и заради силния вятър е обхванал толкова големи площи (1000 акра), че е стигнал до Марбея и общините му Аларуин ел Гранде (Малага), Михас (Марбея) и бързо обхваща Монда и Охен. Най-засегнат е Охен, където къща има и бащата на Хулио Иглесиас. Пътят, който свързва Охен с Марбея, е спасен от спасителните отряди, което е дало възможност на населението да се евакуира, но има опасност пожара да затвори пътя за Сиера Бланка, един от най-тузарските райони на Марбея. Има няколко загинали и много ранени.
Четири хиляди души са евакуирани само от Охен, град край Малага.


Въпреки, че пожарът беше овладян в по-голямата си част, огнеборците продължават потушаването му в Охен. В борбата са включени Националната метеорологична служба (UMMT), бюрото за  анализ и мониторинг на пожарите (UNASIF)
Мобилизирани и активни в момента са общо 31 самолета, от които двадесет и два са наети директно от Министерството на земеделието, риболова и околната среда. Като цяло, има шест товарни самолети, пет хеликоптери с висок капацитет, транспортни хеликоптера, четири амфибии и три самолета за координация и наблюдение, в допълнение до двеста членове на военна единица за спешни операции. Огънят е изпепелил огромни горски и тревни площи в градовете Монда, Михас, Аларуин ел Гранде и Охен. Авариен план 1 е бил активиран в 20.13 часа, а ниво 2 е активиран в 00.20ч.тази сутрин. В Монда и Михас Червеният кръст е създал лагер за храна и подслон за 200 човека, а в Марбея за тази цел е пригодена спортната зала с 380 места.
Президентът на хунтата Андалусия Хосе Антонио в петък призна, че “има някои подозрения”, че пожарът е умишлено активиран. Ранените са настанени в болницата ”Коста дел Сол” в Марбея (Малага), а тежко обгорените са преместени в болница в Малага.
Шест общини са се включили да помагат на засегнатите градове, 800 войници както и силите за сигурност и военното спешно отделение. Държавната магистрала, платената, AP-7 и A-355 и пътя към Кадис остават затворени. Досега са евакуирани 5000 души. Има пет ранени и две жертви.

От нашият кореспондент в Малага Христина Ганчева

ydara.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>