Стачка в “Иберия” ще отмени над 1220 полета тази седмица

imagesНад 1220 полета ще бъдат отменени от понеделник до петък заради започналата днес петдневна стачка на наземния персонал и летателните екипажи на авиокомпания “Иберия”, предадоха БТА и ДПА.

Служителите на авиопревозвача стачкуват срещу предстоящото съкращаване на 3800 работни места, което според ръководството на компанията ще й даде възможност да избегне фалита.

Четвърти терминал на мадридското летище “Барахас” днес изглежда необичайно пуст, отбелязва ИТАР-ТАСС. Заради стачката са отменени общо 236 полета на “Иберия” и авиокомпании, свързани с нея, като “Вуелинг”, “Еър Нострум” и “Иберия Експрес”.

По разписание обаче се изпълняват полетите, посочени като задължителни от министерството на развитието, както и 50% от международните полети.

“Повечето пътници от отменените полети са прехвърлени на самолети на други авиопревозвачи, а на тези, за които не успяхме да намерим подходящо решение, парите за самолетните билети са възстановени”, посочи служителка на “Иберия”.

На летището днес ще се проведе и демонстрация на служителите на авиокомпанията. Ако ръководството на “Иберия” и синдикатите не постигнат споразумение по трудовия спор, стачката ще бъде продължена през периодите от 4 до 8 март и от 18 до 22 март.

Испанската авиокомпания съобщи, че първата стачка ще засегне 70 000 пътници. Първата стачка – от днес до петък – съвпада с ученическата ваканция във Великобритания, която е най-големият източник на туристи за Испания. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>